Witam.
Opinia za tym, że był krótkofalowcem.
Cytuję za:
http://www.rozenek.com/polski,549:
..."Właśnie w Japonii, Maksymilian Kolbe spotkał się z tzw. małą radiofonią, czyli stacjami nadawczymi małej mocy zainstalowanymi w wielu punktach kraju. Po powrocie do Polski zapragnął uruchomić tego typu stację właśnie w Niepokalanowie. Jednak obowiązujące w przedwojennej Polsce przepisy nie pozwoliły na to. Nie tracąc nadziei zapisał się do PZK i został krótkofalowcem o znaku SP3RN (jak Radio Niepokalanów). Stacja nadawała na przełomie lat 1937/38, pokrywając swoim zasięgiem praktycznie obszar całego kraju."...
Opinia za tym, że nie był krótkofalowcem.
Cytuję za:
http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=117715&temat=116707:
"Jak zostać krótkofalowcem
Komentarze
deogratias 07-Mar-2011 11:15:35
Szanowni organizatorzy tych informacji!!!
Z całym szacunkiem dla prawdy o Św. Maksymilianie Kolbe z Niepokalanowa - pragnę sprostować informację jakoby O.Maksymilian Kolbe był krótkofalowcem, Otóż z całą pewnością NIE był krótkofa- lowcem i NIE nawiązywał łącznośći przez radio. Wiem to od Brata Innocentego Wój cika, franciszkanina którego znałem osobiście, odszedł jednak do Pana. Znak wywoławczy SP3RN "przybrał" sobie ot tak sobie i nie używał go w żadnych łącznościach bo nie posiadał zezwole- nia na prowadzenie łączości przez ra- dio.Poszukiwalśmy śladów krótkofalars- twa O. M. Kolbe, ale ich nie było!! Znak SP3RN "przybrany" przez O. Maks. Kolbe bardzo wielu ludzi zmylił, nawet niektóre kluby krótkofalowców "świadzą" o tem, ale nie jest to prawdą.
Jerzy Górski,
sp3dg@op.pl"
Jest wiele sprzecznych informacji na na ten temat. W drugiej połowie lat 60-tych zwiedzałem teren gospodarczy Klasztoru w Niepokalanowie i oprowadzający wspominał o radiostacji, za pomocą której św. Maksymilian jakoby miał ciągły kontakt z krótkofalowcami z Japonii. Mówił jakie miał "wywołanie", jak to nazywał, ale pamięć moja nie zarejestrowała tego. Informacje na ten temat może mieć Jerzy SP5GBM. Jeżeli będzie zapotrzebowanie, to mogę Go odpytać.