Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Maksymilian Kolbe SP3RN  (Przeczytany 6518 razy)

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Maksymilian Kolbe SP3RN
« dnia: Listopad 15, 2013, 18:44:50 LOC »

Pozwolę sobie zacytować email, który otrzymałem
Hi,
let me introduce: I’m Luca (IZ2SOG), an old man from the Ari club station of Varese (Italy) www.arivarese.it.
After a search in the Internet I’m contacting you because we would like to organize a special call for the 120 years from Maximilian Kolbe’s birth with during the next January 2014.
We’d like to ask you if in Poland there is a ham radio club in memory of Kolbe or if you want to take parte in this event with the creation of an award .
For further information please contact us at this mail address iz2sog@gmail.com

73's Luca iz2sog

i zapytać, czy ktoś wie o istnieniu klubu krótkofalarskiego w Polsce imieniem św. Maksymiliana Kolbego, który to posiadał licencję SP3RN. Chodzi o współudział w przygotowaniu dyplomu na okoliczność 120 urodzin (08.01.1894) świętego krótkofalowca.
73
Andrzej SP3LYR

SQ5BPX

• *
Odp: Maksymilian Kolbe SP3RN
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2013, 19:26:07 LOC »

Witam.

Opinia za tym, że był krótkofalowcem.
Cytuję za: http://www.rozenek.com/polski,549:

..."Właśnie w Japonii, Maksymilian Kolbe spotkał się z tzw. małą radiofonią, czyli stacjami nadawczymi małej mocy zainstalowanymi w wielu punktach kraju. Po powrocie do Polski zapragnął uruchomić tego typu stację właśnie w Niepokalanowie. Jednak obowiązujące w przedwojennej Polsce przepisy nie pozwoliły na to. Nie tracąc nadziei zapisał się do PZK i został krótkofalowcem o znaku SP3RN (jak Radio Niepokalanów). Stacja nadawała na przełomie lat 1937/38, pokrywając swoim zasięgiem praktycznie obszar całego kraju."...

Opinia za tym, że nie był krótkofalowcem.
Cytuję za: http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=117715&temat=116707:

"Jak zostać krótkofalowcem
Komentarze
deogratias 07-Mar-2011 11:15:35
Szanowni organizatorzy tych informacji!!!
Z całym szacunkiem dla prawdy o Św. Maksymilianie Kolbe z Niepokalanowa - pragnę sprostować informację jakoby O.Maksymilian Kolbe był krótkofalowcem, Otóż z całą pewnością NIE był krótkofa- lowcem i NIE nawiązywał łącznośći przez radio. Wiem to od Brata Innocentego Wój cika, franciszkanina którego znałem osobiście, odszedł jednak do Pana. Znak wywoławczy SP3RN "przybrał" sobie ot tak sobie i nie używał go w żadnych łącznościach bo nie posiadał zezwole- nia na prowadzenie łączości przez ra- dio.Poszukiwalśmy śladów krótkofalars- twa O. M. Kolbe, ale ich nie było!! Znak SP3RN "przybrany" przez O. Maks. Kolbe bardzo wielu ludzi zmylił, nawet niektóre kluby krótkofalowców "świadzą" o tem, ale nie jest to prawdą.

Jerzy Górski, sp3dg@op.pl"

Jest wiele sprzecznych informacji na na ten temat. W drugiej połowie lat 60-tych zwiedzałem teren gospodarczy Klasztoru w Niepokalanowie i oprowadzający wspominał o radiostacji, za pomocą której św. Maksymilian jakoby miał ciągły kontakt z krótkofalowcami z Japonii. Mówił jakie miał "wywołanie", jak to nazywał, ale pamięć moja nie zarejestrowała tego. Informacje na ten temat może mieć Jerzy SP5GBM. Jeżeli będzie zapotrzebowanie, to mogę Go odpytać.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2013, 19:27:56 LOC wysłana przez SQ5BPX »
VY 73!
Zdzisław, SQ5BPX

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2013, 22:21:00 LOC »

Klub może mieć dowolnego patrona czy tam czyjeś imię nosić.

Chyba w temacie nie chodzi czy ten beatyfikowany katolicki męczennik miał licencję z ówczesnego urzędu czy nie.
Kol. Andrzej szuka klubu co może wydać dyplom z pewnymi parametrami.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2013, 22:22:56 LOC wysłana przez sq6ade »

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2013, 00:32:30 LOC »

Co do licencji, to nie ma wątpliwości. Bardziej chodziłoby w sporach dyskusyjnych o rodzaj pracy w eterze przez Maksymiliana. Ale i dzisiaj krótkofalowiec to ten, co ma licencję niezależnie od aktywności eterowej.
Podejście techniczne Maksymiliana do spraw radiowych też nie budzi wątpliwości. Swego czasu, gdy pisałem magisterkę, kilkakrotnie bywałem w archiwum w Niepokalanowie. Wspomniany brat Innocenty sam był kopalnią wiedzy nt. pism Maksymiliana. Pamiętam, przyniósł mi z archiwum teksty korespondencji Maksymiliana odnośnie lamp radiowych.

A wracając do głównego wątku, to chodzi o kontakt z kimś, kto byłby gotowy włączyć w Dyplom na 120-lecie Urodzin św. Maksymiliana SP3RN.

PS ciekawostka z QRZ.com http://www.qrz.com/db/SP3RN
73
Andrzej SP3LYR

SQ5BPX

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2013, 10:35:26 LOC »

Witam.
Rozmawiałem telefonicznie z Jerzym SP5GBM, stwierdził On, że były podejmowane jakieś próby utworzenia Klubu im. św. Maksymiliana gdzieś w Polsce, mówiono o tym na zjazdach krótkofalowców w Niepokalanowie. Według Jego wiedzy, w Polsce brak jest takowego Klubu (jednak "...mogę się mylić..." jak powiedział). Odesłał mnie do źródła, czyli do strony Klasztoru lub do wymiany korespondencji z Kustoszem Muzeum. Powiedział też, że wiedzę na ten temat (Klubu) może posiadać Kolega Jerzy SP3DG.
VY 73!
Zdzisław, SQ5BPX