Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: KENWOOD TM-D710E  (Przeczytany 7681 razy)

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
KENWOOD TM-D710E
« dnia: Lipiec 15, 2015, 14:32:42 LOC »

Witam, na wstępie wyjaśnię że są to moje początki z aprs-em z racji iż mój dystans do pracy wynosi około 65 km w jedną stronę postanowiłem urozmaicić sobie czas radiem z aprs. Wszystko było super do czasu kiedy w samochodzie miałem Yaesu FTM-400D problem pojawił się kilka dni temu kiedy to yaesu zastąpiłem otrzymanym Kenwoodem TM-D710E radio odbiera wszystko jednak pomimo kilkukrotnej konfiguracji również z tej strony urządzenie transmituje sygnał w interwale co 3 minuty jednak nie pojawia mi się na wyświetlaczu jak i w późniejszym czasie na mapach google (oczywiście mam włączony BCON i GPS) jak nadmieniłem wcześniej użytkowałem yaesu i tu nie było problemu zawsze znajomi odnajdywali mnie na pasmie a i nawet małżonka przez google mogła przewidzieć czas dojazdu i przygotować ciepły posiłek hihi :) może ktoś z kolegów doradzi mi co robię nie tak wieczorem podeślę opis swej konfiguracji w radiu.

Pozdrawiam Paweł - Vy`73 de SP6P / SQ6NY
Zapisane

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2015, 21:43:19 LOC »

W poniższym linku zbiór zdjęć z konfiguracji kenwooda

http://lenus.com.pl/tm.zip

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam Paweł
Zapisane

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2147
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2015, 22:47:58 LOC »

Na początek, sprawdziłbym następujące:
1) czy blokada szumów nie jest otwarta - otwarcie powstrzymuje emisję beaconu; widzę, że Voice Alert jest włączony - menu 614, więc szum nie będzie słyszalny
2) jaka jest prędkość danych z GPSa? W menu ustawione jest 9600, Garmin zwykle wysyła dane NMEA z prędkością 4800. Czy "GPS" na wyświetlaczu pulsuje?
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2015, 08:09:20 LOC »

Cześć Andrzej, dzięki za informacje zrobię tak jak sugerujesz - z blokadą szumów być może to jest główna przyczyna i wyłączę VA - 614. GPS-a mam w panelu i oczywiście działa pulsuje na wyświetlaczu podaje prędkość oraz współrzędne więc wykluczyłem ustawienia GPS być może chodzi o to co podałeś będę wracał to przetestuję.

Pozdrawiam Paweł
Zapisane

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2147
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 16, 2015, 08:27:38 LOC »

OK. Czyli jest to TM-D710GE
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 16, 2015, 08:51:17 LOC »

Witam, nie wersja E jednak chyba z wmontowanym GPS w panel taką otrzymałem od znajomego :)

Pozdrawiam Paweł
Zapisane

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 17, 2015, 07:10:40 LOC »

Witam ponownie nadal nic radio oczywiście nadaje sygnał w zadanym interwale i działało u kolegi dziś sprawdzę antenę być może zmiana jej położenia wpłynęła znacząco na jej osiągi choć nie widzę różnicy w RX (wcześniej miałem ją zainstalowaną na drzwiach w górnej części przy wymianie radia obniżyłem ją do bocznej krawędzi drzwi tak że cewka jest na wysokości karoserii auta) być może szukam przyczyny nie tu gdzie trzeba :) dziś zmienię mocowanie na magnes i sprawdzę czy będzie zmiana gdy antena będzie na dachu auta.

Pozdrawiam Paweł
Zapisane

SP9RQA

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 295
    • Zdjęcia
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 17, 2015, 11:32:37 LOC »

Witam ponownie nadal nic radio oczywiście nadaje sygnał w zadanym interwale (...)

Mnie się tak kiedyś radio przywiesiło, że też niby nadawał, a nic nie wychodziło. Nawet myślałem, ze końcówka padła.
pomogło wyrozpinanie wszystkich kabli na chwilę. Ale, czy to Twój przypadek to nie wiem.

Ja mam 710-kę podpiętą przez gniazdo zapalniczki z mocą ustawioną na 15W i czasami jak coś nie kontaktuje w gniazdku to w czasie nadawania ramki radio się resetuje, próbuje od nowa nadać tę samą ramkę i tak w kółko. I po paru-parunastu takich cyklach coś radio głupieje i niby próbuje nadawać, a tak naprawdę tego nie robi. Prawdopodobnie zapamiętuje jakiś stan, a po resecie radia (zaniku napięcia) już jest w jakimś dziwnym stanie z którego nie potrafi wyjść.


Takie są moje obserwacje.

Pozdrawiam
Zapisane
Krzysztof, Gorlice QSX 145.300
jabber:sp9rqa@jabster.pl, http://sp9rqa.net http://staregorlice.eu

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 17, 2015, 14:11:03 LOC »

Czyli reset? Być może gdyż Córka bawiła się kabelkiem od panelu i urwała ten ząbek który blokuje wypadnięcie wtyczki i kilkukrotnie do czasu wymiany wtyku wypinało się resetując tym samym.

Pozdrawiam Paweł
Zapisane

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 17, 2015, 22:07:20 LOC »

Witam, reset był nowe mocowanie też i ciągle to samo hmm..


Pozdrawiam
Zapisane

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2147
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 17, 2015, 23:31:20 LOC »

Czy masz jakieś inne radio, np. TH-D72, czy TNC z monitorem, aby zobaczyć, co właściwie jest emitowane podczas APRS tx?
Zwiększ może TX Delay do 500ms w menu 601 - tak dla testów.
http://www.aprs.pl/radio.htm#txd
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SP9RQA

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 295
    • Zdjęcia
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2015, 12:49:12 LOC »

Witam, reset był nowe mocowanie też i ciągle to samo hmm..


Pozdrawiam

A może zapnij do niego reflektometr i zobacz, czy coś i ile z niego wychodzi.
Bo rozumiem, że łączności z niego możesz bez problemu robić?
Zapisane
Krzysztof, Gorlice QSX 145.300
jabber:sp9rqa@jabster.pl, http://sp9rqa.net http://staregorlice.eu

SP6ICO

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 18, 2015, 18:46:49 LOC »

Czy problem już się rozwiązał ??

Robert SP6iCO

Witam, reset był nowe mocowanie też i ciągle to samo hmm..


Pozdrawiam
Zapisane
SP6ICO Robert
TM-710E

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2015, 21:57:06 LOC »

Witam, dziś totalny brak czasu jedynie ze spraw radiowych udało mi się podłączyć rode i pedał ptt do icoma jutro zajmę się kenwood-em chyba ustawiłem już wszystkie możliwe opcje i nadal nic podepnę cn-801 hp3 i sprawdzę jak radio zachowuje się podczas przesyłania sygnału.

Pozdrawiam Paweł
Zapisane

sp6p

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 10
Odp: KENWOOD TM-D710E
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2015, 09:12:25 LOC »

hmm... wracając do wątku sygnał czasami się pojawia na mapie "aprs" sam już nie wiem może kiepska antena może byłem przyzwyczajony do Yaesu którego sygnał wcinał mi się w rmf reasumując w yaesu 400 ramki wysyłane przez właściciela są również odbierane przez ten sam trx czy w TM-D710 tak również jest aby radio widziało i dopisywało do listy swój znak?

Pozdrawiam miłego dnia życzę - Paweł

ps. czy może któryś z kolegów posiada listę przemienników do zaimportowania do TM-D710E ?
Zapisane