Podstawowa różnica, jaka istnieje między KPC3 oraz KPC3+ to wprowadzenie nowych funkcji dla APRS. Najpierw, od wersji 7.1, możliwość podłączenia GPS i praca jako tracker. Później od wersji 8.2 dodanie funkcji dla obsługi digi APRS z WIDEn-n i TRACEn-n. Trudno jednak mi powiedzieć, na ile KPC3 będzie mógł pracować z EPROMem dla KPC3+. Drugi port dla GPSa jest połowiczny. Zewnętrzny wygląd KPC3 i KPC3+ jest niemal identyczny. Nie ma fizycznie kolejnego portu dla GPSa.
1) GPS może być podłączony poprzez DB-9, który służy do połączenia z radiem. Za pomocą zwory wewnątrz TNC należy zmienić, aby pin2 w DB-9 działał jako GPS input (brak output). Programowo za pomocą komendy GPSPORT następuje jego konfiguracja.
2) GPS może być podłączony poprzez DB-25, który służy do połączenia z komputerem. Taka opcja wymaga przejścia w INTERFACE GPS, a więc po konfiguracji GPS jest podłączany w miejsce komputera. Będzie to przydatne dla użycia TNC jako tracker. W takiej konfiguracji TNC może również wysyłać dane do GPS, jak np. komendy dla wyegzekwowania strumienia określonych danych z GPS, co jest przydatne w pewnych typach odbiorników GPS (bez odpowiedniej komendy nie podają żadnych danych). Jednak nie ma opcji podawania waypointów do GPSa.
Wracając do KPC3 z firmware od KPC3+ jako APRS digi, bo to był zasadniczy problem, to wydaje się, że nie powinno być problemów. Próbowałem odszukać odpowiednie informacje, bo wydaje mi się, że gdzieś czytałem o powodzeniu takiego przedsięwzięcia, ale nie mogę ich odnaleźć, a głowy też nie dam, że tak faktycznie było. Sam chętnie posłucham, czy udało się coś takiego, bo stare KPC3 można taniej znaleźć, a potrzeby na nasze perspektywy rozwojowe digi w SP są spore.