Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: TinyTrak - programowanie  (Przeczytany 1072 razy)

SQ6SGT

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6
TinyTrak - programowanie
« dnia: Marzec 03, 2017, 22:54:14 LOC »

Dzień dobry,

Ostatnio nabyłem TT w wersji 3 i mam problem z jego zaprogramowaniem, przez co przypadkiem puściłem ramki kolegi z 3 okręgu u siebie za co serdecznie przepraszam.

Technicznie:
TT jest połączony do Motoroli MC-2100 za pomocą złącza akcesorii i również stamtąd pobierane jest zasilanie. Więc wykorzystując ten fakt wyłączyłem radiostację i dzięki temu mam od strony radia zasilanie do TT (pali się dioda odpowiedzialna za wskazanie zasilania). Od strony modemu do komputera podłączyłem kablem żeńskim RS-232 null modem czyli bez żadnych zmian wejście i wyjście na tych samych pinach.

jednakże żaden z programów do konfiguracji TT nie łączy się z TT. Przeczytałem te wątki:

http://forum.aprs.pl/index.php?topic=2380.0
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=2362.0
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=2328.0

ale niestety nie pomogły mi rozwiązać problemu.

Teraz zastanawiam się czy to nie wina kabla i czy nie powinien być w jakiś sposób połączony odwrotnie. Instrukcję ze strony http://www.byonics.com/ również przeczytałem ale nie znalazłem tam rozwiązania.

Wracając do samego kabla jakim łączę TT z komputerem -> Patrząc od przodu na obydwie wtyczki (żeńskie) każdy pin odpowiada identycznemu w drugiej wtyczce -> czyli licząc od lewego górnego 1 to 1 aż do 5 to 5 i później po kolej tak samo drugi rząd.

Jeśli jest ktoś ma jakiś pomysł co zrobić to będę wdzięczny. Na zakończenie dodam, że również wyłączyłem FIFO przy porcie jak i zmniejszyłem prędkość transmisji do 4800 - efekt ten sam. Brak łączności.

Na sam koniec pytanie. Czy zasilanie ze złącza akcesoriów przy wyłączonej radiostacji MC-2100 może blokować komunikację TT z komputerem?

Pozdrawiam...
Grzesiek SQ6SGT
Zapisane

SQ9MDD

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 225
  • ...przede wszystkim nie zakłócać...
    • SQ9MDD
Odp: TinyTrak - programowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2017, 10:04:59 LOC »

w instrukcji napisali:

Cytuj
Serial – J2
TinyTrak3 must be connected to a computer for configuration of call sign and other operating parameters, and then
connected to a GPS to receive position data. The male DB-9 J2 serial connector is used for this purpose. J2 pin 3 is used
to transfer serial data from the TinyTrak3 to the computer. J2 pin 2 is used to transfer serial data from the computer or
GPS to the TinyTrak3. J2 pin 5 is serial ground. Both a gender-changer (female-to-female) AND a null-modem adapter will
be needed to interface the computer to TinyTrak3. A null-modem adapter swaps pins 2 and 3, and connects pin 5. Use a
DB-9 serial extension cable if it is difficult to connect the gender-changer, null-modem adapter, and TinyTrak3 directory to
the computer 9-pin serial port. Due to the TTL voltage levels used, some laptop computers may not be able to
communicate with the TinyTrak3.

Czyli masz tam serial TTL co może być przyczyną kłopotów.

Na samym dole instrukcji napisali jeszcze:

Cytuj
The TinyTrak3 uses inverted TTL levels (0 & 5 volts) for serial communication, rather than true RS-232 levels (-12 & +12
volts). This may cause communication problems with some GPS receivers and computers, especially laptops. An RS-
232 level converter, such as a MAX232, may be used, but the Allow TTL serial should be enabled.

Daj znać co będziesz dalej z tym robił.
Zapisane

SQ6SGT

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 6
Odp: TinyTrak - programowanie
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2017, 22:00:16 LOC »

Bardzo dziękuję za odpowiedź Ryszard!

Dzisiaj znalazłem przyczynę moich problemów z zaprogramowaniem TT. Po pierwsze okazało się, że pomimo poprawnego połączenia kabli dobrze jest sprawdzić czy faktycznie idzie sygnał. Okazało się, że na wyjściu z TT pin2 jest prawidłowo połączony z pin3 na kablu ale po drodze drucik się przerwał i sygnał nie dochodził. Ucięcie kabla i ponowne wlutowanie we wtyczkę całkowicie rozwiązało problem.

Zamiast tworzyć nowy wątek powinienem miernikiem najpierw sprawdzić czy jest przejście. Mój błąd.

Po ponownym przelutowaniu kabla wszystko zaczęło działać i przy okazji wyszło że jest to TT1 a nie TT3 :)
Już sprawdziłem wszystko i jak widać na aprs.fi zalogowałem się poprawnie spod mojego bloku. Przy okazji zauważyłem, że jest jeden drut źle zalutowany w połączeniu TT a MC-2100 ale to już jutro poprawię. Dzisiaj mi się już nie chce. Będę jeszcze musiał sprawdzić poprawność wprowadzonych danych ale to dopiero jak wszystko zrobię tak jak być powinno według mojego pomysłu.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Ryszard!

Pozdrawiam...
Zapisane