Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Wysyłanie pozycji z Fusion do APRS  (Przeczytany 6987 razy)

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
  • ...przede wszystkim nie zakłócać...
    • SQ9MDD
Wysyłanie pozycji z Fusion do APRS
« dnia: Maj 03, 2017, 23:08:11 LOC »

Są wśród nas nadgorliwe jednostki, które uważają że wiedzą lepiej.
Otóż... na laptopie mam aplikację i podłączonego TNC podglądam ruch na APRS ze znakiem SQ9MDD. W sieci fusion używam o dziwo tego samego znaku i jak tylko odzywam się na przemienniku lub nodzie podpiętego do pokoju POLAND to z automatu ów kolega wrzuca mój znak na APRS pod moim znakiem z ikonką X.
Na moje prośby by to wyłączył stwierdził że nie interesuje go ta rozmowa...

Ot cham spiryt...

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
Odp: Wysyłanie pozycji z Fusion do APRS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2017, 23:18:18 LOC »

Rysiek, z głupotą nigdy nie wygrasz. Natomiast emisje cyfrowe, to robota szatana i samo zło  ;) . Zawsze możesz przenieść się znowu na zwykły analogowy FM.

sq4bja

• PG APRS
  • *
    • http://sp4.jestok.com
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2017, 09:33:06 LOC »

Ale wtedy z pozycją pospieszy Pan Marek SP7.../4 z T2MAZURY :)
Czas pomyśleć nad blacklist w systemie APRS. Pewnie z klucza APRSIS tego nie obsługują, ale może ktoś coś wymyśli, bo robi się już niewyobrażalny śmietnik.

SP7FOY

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2017, 00:35:46 LOC »

Rysiek, z głupotą nigdy nie wygrasz.

A się z ciekawości zapytam o jaką głupotę chodzi?
Radio wysyła pozycję na życzenie użytkownika.
Od lat coś takiego jest w DStar i jakoś nie ma problemu a tu nagle problem jak widzę rozdmuchany na wszystkie strony bo się komuś nie podoba? Nawet obniżenie podatków nie spodoba się wszystkim, więc nie ma szans żeby tutaj wszystkim dogodzić.

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2017, 14:01:32 LOC »

A się z ciekawości zapytam o jaką głupotę chodzi?
Radio wysyła pozycję na życzenie użytkownika.
Od lat coś takiego jest w DStar i jakoś nie ma problemu a tu nagle problem jak widzę rozdmuchany na wszystkie strony bo się komuś nie podoba? Nawet obniżenie podatków nie spodoba się wszystkim, więc nie ma szans żeby tutaj wszystkim dogodzić.

Radio wysyła pozycję na życzenie użytkownika do sieci Fusion, ale dotychczas nie miałeś wpływu na to że to jest wysyłane do sieci APRS i wysyłane było to bez SSID co mogło powodować kolizje z bieżącymi ustawieniami użytkownika sieci APRS (wide mój przypadek).
Funkcjonalność taka jest może i fajna (jakaś grupa odbiorców pewnie się znajdzie) ale użytkownik musi mieć kontrolę nad tym w jaki sposób się to się odbywa (podobnie jak w APRS mamy ścieżki RFONLY albo NOTCP). Ogólnie nie można traktować sieci APRSIS jak śmietnik gdzie wrzucamy wszystko jak leci bez patrzenia co właściciele znaków tam już robią.
Zauważ że w sieciach innych niż fusion jesteś nad tym w stanie zapanować z poziomu radia lub/i konfiguracji bramki.

Według ostatniej informacji jeśli ktoś nie chce tracić funkcjonalności pozycjonowania wewnątrz sieci fusion, a jednocześnie nie chce by jego ramki trafiały do APRSIS należy po znaku (w konfiguracji radia z fusion) dodać ukośnik "/". Natomiast jeśli dane będą przesyłane do APRSIS to domyślnym SSID dla znaku będzie teraz -18 tak by nie zakłócić normalnej aktywności APRS danego użytkownika.

SP7FOY

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2017, 17:56:50 LOC »

Użytkownik musi mieć kontrolę. OK.
To ja chcę mieć swój znak, bez żadnych -18 czy innych.
Tu jak sam napisałeś masz nad tym kontrolę, ale nie taką jaką sobie wyobraziłeś.

Dlaczego twoje chciejstwa są lepsze od moich?

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2017, 18:22:04 LOC »

To że jest to akurat -18 to nie jest mój pomysł.
Porozmawiaj proszę z twórcę tego skryptu by Ci umożliwił zmianę SSID czy co tam potrzebujesz, jednocześnie by użytkownicy sieci APRS nie byli poszkodowani.
Dlaczego twoje chciejstwa mają zaburzać nasze wykorzystanie systemu APRS?

Uważasz że muszę zmienić swój sposób wykorzystania sieci APRS  bo ktoś coś w fusion uruchomił i ma w głębokim poważaniu innych?
Czy może że w związku z tym nie powinienem korzystać z części funkcjonalności swojego radia?? Może wogóle nie powinienem używać fusion bo mi się wysypie APRS??

A jeśli jakiś kolega z mazur wrzuca do sieci APRS całą (lub prawie całą) zawartość QRZ.PL to też jest OK?

A powiedz sam, jeśli ja napiszę skrypcik który będzie liczył posty Twoje lub innych kolegów na forum PKI  i pod waszymi znakami zacznę to do sieci APRS bez pytania was o zdanie wrzucać to będzie to OK ? Bo ja uważam że taka funkcjonalność może i dla kogoś będzie przydatna ale w życiu mi do głowy by nie przyszło robić takie rzeczy bez świadomej zgody użytkownika.
Jakoś operatorzy i sysopi innych sieci DSTAR i DMR nie mają z tym problemu i zezwalają użytkownikom na decydowanie co i jak do sieci APRS jest przewalane.

Funkcjonalność ta została uruchomiona bez głębszego zastanowienia czym jest APRS i wogóle nie biorąc pod uwagę że mogą zaistnieć jakieś interferencje. Użytkowników sieci fusion będzie tylko więcej, a wielu z nas korzysta już w sposób świadomy z APRS. Więc w ten sposób za chwilę pojawią się kolejne problemy.

Wracając do twojego pytania...
Moje chciejstwa nie są ważniejsze od Twoich, ale i w drugą stronę, twoje nie są ważniejsze od moich. Jeśli będzie możliwość kontroli kiedy moja pozycja z fusion do APRS będzie przesyłana, złego słowa nie powiem.

SP7FOY

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2017, 19:43:56 LOC »

Dlaczego twoje chciejstwa mają zaburzać nasze wykorzystanie systemu APRS?

Radiowo to się nigdzie nie pojawia, więc zaburzanie systemu APRS to lekka przesada.

Uważasz że muszę zmienić swój sposób wykorzystania sieci APRS  bo ktoś coś w fusion uruchomił i ma w głębokim poważaniu innych?

Uważasz, że powinienem zmienić swój sposób wykorzystania i dostępu do danych bo nagle po roku pojawił się ktoś kto musi mieć świat ułożony po swojemu?

Może wogóle nie powinienem używać fusion bo mi się wysypie APRS??

Że co się zrobi? Nie zapomnij o efekcie cieplarnianym, to też od tego zapewne.

A powiedz sam, jeśli ja napiszę skrypcik który będzie liczył posty Twoje lub innych kolegów na forum PKI  i pod waszymi znakami zacznę to do sieci APRS bez pytania was o zdanie wrzucać to będzie to OK ?

No jak moje z PKI będziesz wrzucał to się nie narobisz. Nawet w tym syfie konta nie mam. Nie czuję potrzeby narzekania na każdym forum.
A ogólnie. Proszę bardzo. Nawet się ucieszę, że komuś się chciało.
Tylko dlaczego ja muszę teraz kombinować ze swoimi skryptami?
Analogicznie jak rozumiem przychodzi ktoś nowy do APRS. Drogą radiową nadaje niezgodnie z tym co zastał. Ale uważa, że jego racja jest lepsza bo ... cokolwiek. Rozumiem, że cały świat ma się do niego dostosować. Wedle powyższego tłumaczenia to jak najbardziej. Czy jak lubię dużo kropeczek to mogę rameczkę co 10 sekund? Średnio na rok nie dorównam nawet tym co na postoju co godzinę ślą.

Jakoś operatorzy i sysopi innych sieci DSTAR i DMR nie mają z tym problemu i zezwalają użytkownikom na decydowanie co i jak do sieci APRS jest przewalane.

Przecież sam napisałeś, że można dopisać sobie cokolwiek do znaku i nie będzie przesyłane.
Czyli możliwość jest, ale nie chcesz z niej korzystać.

Moje chciejstwa nie są ważniejsze od Twoich, ale i w drugą stronę, twoje nie są ważniejsze od moich. Jeśli będzie możliwość kontroli kiedy moja pozycja z fusion do APRS będzie przesyłana, złego słowa nie powiem.

Powtarzam, bo chyba sam siebie nie czytasz:
Taka możliwość jest. To TY o niej napisałeś, więc nie wykręcaj się, że nie wiedziałeś.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2017, 19:45:51 LOC wysłana przez SP7FOY »

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2017, 20:52:34 LOC »

Radiowo to się nigdzie nie pojawia, więc zaburzanie systemu APRS to lekka przesada.
To twoja opinia, mnie irytuje gdy ktoś używa mojego znaku bez mojego zezwolenia. Dane te odkładają się na aprs.fi i wolałbym mieć komfort ich analizowania a nie rozkminiać któż to dzisiaj znowu coś za mnie wysłał do tej sieci.
Oczywiście nie musisz się z tym zgadzać.

Uważasz, że powinienem zmienić swój sposób wykorzystania i dostępu do danych bo nagle po roku pojawił się ktoś kto musi mieć świat ułożony po swojemu?
Ależ miej dostęp jak chcesz, nie mam z tym problemu tylko odczepcie się od mojego zbioru danych i sposobu dostępu do nich. Dajcie mi możliwość kontroli co tam trafia. No chyba że wszyscy wiedzą lepiej co chcę wysłac z sieci fusion do sieci APRS.

Że co się zrobi? Nie zapomnij o efekcie cieplarnianym, to też od tego zapewne.
Poproszę wersję dla słabszych, sory stary ale jak chcesz dyskutować na poziomie to bez wycieczek.

Tylko dlaczego ja muszę teraz kombinować ze swoimi skryptami?
Analogicznie jak rozumiem przychodzi ktoś nowy do APRS. Drogą radiową nadaje niezgodnie z tym co zastał. Ale uważa, że jego racja jest lepsza bo ... cokolwiek. Rozumiem, że cały świat ma się do niego dostosować. Wedle powyższego tłumaczenia to jak najbardziej. Czy jak lubię dużo kropeczek to mogę rameczkę co 10 sekund? Średnio na rok nie dorównam nawet tym co na postoju co godzinę ślą.

Nie kombinuj ze skryptami.
Niema analogii z kimś nowym na APRS w tej konkretnej sytuacji, a APRS każdy pracuje swoim znakiem i wysyła dane ze swojego znaku (poza tym facetem z mazur) . Nikt się nie musi do nikogo naginać.
Poprostu "NIE UŻYWAJCIE MOJEGO ZNAKU BEZ MOJEJ KONTROLI"

Przecież sam napisałeś, że można dopisać sobie cokolwiek do znaku i nie będzie przesyłane.
Czyli możliwość jest, ale nie chcesz z niej korzystać.
Bardzo chcę i nawet korzystam problem tylko jest taki że funkcjonalność ta pojawiła się po całej gównoburzy, pomijasz ten fakt celowo? Przepraszam ze tak bezpośrednio, ale to już jest manipulowanie przekazem.

Powtarzam, bo chyba sam siebie nie czytasz:
Taka możliwość jest. To TY o niej napisałeś, więc nie wykręcaj się, że nie wiedziałeś.

I jeszcze raz powtórzę TAK jest taka możliwość (teraz) i pojawiła się jako efekt niepotrzebnej gównoburzy.
Zarzucanie mi ze wiedziałem a nie używałem w momencie gdy takiej funkcjonalności nie było to zwykłe kłamstwo.

SP7FOY

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2017, 22:00:18 LOC »

Nie kombinuj ze skryptami.

Nie ponosi cię?
Zaczniesz decydować co robię u siebie w kompie?
Chcesz dyskusji na poziomie to nie wyskakuj z takimi testami. Czy z tekstami, że cały APRS od tego padnie.

Poprostu "NIE UŻYWAJCIE MOJEGO ZNAKU BEZ MOJEJ KONTROLI"

Mania prześladowcza czy jak?
Sam ten znak wklepałeś. Sam go wysłałeś.
Czy wszystkie strony na których pojawi się log z jakąś twoją łącznością zasypujesz takimi żalami?
Ciekawe kiedy przejdziesz do etapu słania pozwów.

Ogólnie zapamiętam żeby nigdy przypadkiem nie zrobić z tobą łączności. Bo musiałbym użyć twojego znaku.
Nie mam też na szczęście żadnego digi w opiece bo co jak ono wyśle twój znak?
A może jednak sam tego znaku używasz tylko nie ogarniasz?

I jeszcze raz powtórzę TAK jest taka możliwość (teraz) i pojawiła się jako efekt niepotrzebnej gównoburzy.
Zarzucanie mi ze wiedziałem a nie używałem w momencie gdy takiej funkcjonalności nie było to zwykłe kłamstwo.

Niepotrzebnej gównoburzy? Sam tak o sobie?
I ty chcesz poważnej dyskusji? (o tym, że siebie przeceniasz to już nawet nie wspomnę)
A sprawdziłeś tą funcjonalność czy od razy zrobiłeś gównoburzę? Próbowałeś coś dopisać?
Jestem zafascynowany postawą. Wszyscy są chamy i głupki bo nie robią czego chcesz zanim nie zażądasz.
Może zamiast robić to co tak lubisz warto zapytać, poprosić. To się sprawdza, o ile ktoś tak umie.

Na koniec uniżenie proszę o wybaczenie. Moje odpowiedzi zawierają twój znak. Nie mam na jego użycie zgody w żadnej formie. Zatem nie możesz liczyć na moje kolejne odpowiedzi gdyż od tej chwili musiałbym świętość złamać w sposób świadomy a tego uczynić nie mogę chcąc uniknąć .... gównoburzy.
Wszystko już zresztą zostało napisane. Jestem chamem, kłamcą, głupkiem i jest mi z tym dobrze.