Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Przesyłanie danych pogodowych APRSIS32 -> WX3in1 Plus 2.0  (Przeczytany 5596 razy)

hf3p

• *
Przesyłanie danych pogodowych APRSIS32 -> WX3in1 Plus 2.0
« dnia: Grudzień 26, 2017, 18:02:10 LOC »

Witam Kolegów.
Próbuję dojść do rozwiązania problemu przekazu raportów WX ze stacji pogodowej, zainstalowanej w domu, skonfigurowanej z APRSIS32, do stacji SR3NPB, która pracuje na WX3in1. Sytuacja wygląda tak, że WX3in1 znajduje się pomimo odległości 500m, w tej samej sieci LAN (łącze 5GHz). Stacja pogodowa oparta jest o program Cumulus, z którego APRSIS32 pobiera dane i wysyła na serwer sp.aprs2.net. Do tego momentu wszystko jest ok. Chciałbym jednak wykorzystać możliwość przekazywania raportów via RF. WX3in1, z tego, co wiem posiada możliwość retransmisji pakietów TCPIP -> RF. Nie daję jednak rady skonfigurować systemu tak, by SR3NPB przekazywał ramki radiowo.
Wszelkie pomysły będą cenne ;)

hf3p

• *
Przesyłanie danych pogodowych APRSIS32 -> WX3in1 Plus 2.0
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2017, 01:13:33 LOC »

Temat okazał się prosty.
Niepotrzebnie szukałem czegoś, co jest banalne.
Program Cumulus posiada możliwość wysyłania ramek do APRS, wystarczyło więc włączyć filtry w WX3in1+ i stacja pogodowa działa po RF. Oczywiście w ten sposób można podłączyć absolutnie każdą stację WX, bez względu na interfejs USB, czy RS-232.
Temat do zamknięcia.

SP3WBX

• *
Odp: Przesyłanie danych pogodowych APRSIS32 -> WX3in1 Plus 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2018, 18:26:19 LOC »

Tylko że znów przy okazji z SR3NPB wychodzą ramki pozycyjne z TCPIP do RF. Nie wiem tylko po co?
Robert
SP3WBX