Cześć.Na tę chwilę nie przypominam sobie aby to było możliwe. Można użyć telemetrii i samemu zdefiniować sobie co tam się wysyła, aprs.fi poradzi sobie z tym i wyświetli stosowne wykresy. Co do kenia to pojęcia nie mam, ale domyślam się, że to nie możliwe. Chyba, że kenio obsługuje telemetrię to wtedy może coś wyświetli. Poszedłbym w poszukiwaniach rozwiązania w stronę telemetrii. Ramki wysyłane przez stacje pogodowe aprs zawierają np. dane takie jak ciśnienie, temperatura, wilgotność względna, kierunek i siła wiatru, info o opadach, ale nie spotkałem się z PM10 i PM2,5. Można oczywiście dodać własne elementy ramki odnoszące się do wartości PM ale coś będzie musiało umieć to zdekodować…
.../...g...h89t038b9874Np. takie coś wysyłają do komputera np stacje pogodowe firmy Davis… Gdy wstawisz to do ramki aprs to np. aprs.fi, radia samochodowe i inne sprzęty potrafią to odczytać, natomiast gdybyś dodał na końcu np. x10 i y10 czyli odpowiednio 10 (nie wiem czy to dużo czy mało) dla PM2,5 i PM10 czyli .../...g...h89t038b9874x10y10 to już nie koniecznie tzn na pewno by sobie z tym nie poradziły radia oraz inne oprogramowanie chyba, że Twoje… :-D
Na koniec dodam, że nie ma jednego standardu aprs dotyczącego raportowania przemienników analogowych, jeśli dobrze pamiętam, kenio swoje, a yaesu ma swoje wymagania co do tego aby można było się jednym przyciskiem przełączyć na f przemiennika z ctcss'em podanymi w ramce aprs… To tyle co mogę napisać o tym w tej chwili.Hej.
Tuatj np. nic nie ma o PM:
http://aprs.pl/wxparam.htmPozostaje telemetria, ale kenia nie znam…