Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Standard dla PM10 PM2.5  (Przeczytany 4576 razy)

sp3qfe

• PG APRS
  • *
    • Strona SP3QFE
Standard dla PM10 PM2.5
« dnia: Marzec 22, 2021, 01:29:15 LOC »

Witajcie,

Czy jest jakiś standard, który pozwoliłby na przesyłanie danych PM10 and PM2.5 tak aby móc je odebrać np. na Kenwood TH-D74A/E lub TH-D72A/E?

Moim zdaniem to powinna być ramka która poza PM10 i PM2.5 zawiera wilgotność, temperaturę i ciśnienie, gdyż te parametry są ze sobą bardzo powiązane, szczególnie dla czujników laserowych - nie przeznaczonych do pomiaru pyłów w powietrzu o dużej wilgotności.
Może warto taki standard wprowadzić, jeśli go jeszcze nie ma?

Armand SP3QFE/ SWL: SP3 27 235
http://sp3qfe.net

sq4ctp

• *
Odp: Standard dla PM10 PM2.5
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2021, 15:32:44 LOC »

Cześć.Na tę chwilę nie przypominam sobie aby to było możliwe. Można użyć telemetrii i samemu zdefiniować sobie co tam się wysyła, aprs.fi poradzi sobie z tym i wyświetli stosowne wykresy. Co do kenia to pojęcia nie mam, ale domyślam się, że to nie możliwe. Chyba, że kenio obsługuje telemetrię to wtedy może coś wyświetli. Poszedłbym w poszukiwaniach rozwiązania w stronę telemetrii. Ramki wysyłane przez stacje pogodowe aprs zawierają np. dane takie jak ciśnienie, temperatura, wilgotność względna, kierunek i siła wiatru, info o opadach, ale nie spotkałem się z PM10 i PM2,5. Można oczywiście dodać własne elementy ramki odnoszące się do wartości PM ale coś będzie musiało umieć to zdekodować…
.../...g...h89t038b9874
Np. takie coś wysyłają do komputera np stacje pogodowe firmy Davis… Gdy wstawisz to do ramki aprs to np. aprs.fi, radia samochodowe i inne sprzęty potrafią to odczytać, natomiast gdybyś dodał na końcu np. x10 i y10 czyli odpowiednio 10 (nie wiem czy to dużo czy mało) dla PM2,5 i PM10 czyli .../...g...h89t038b9874x10y10 to już nie koniecznie tzn na pewno by sobie z tym nie poradziły radia oraz inne oprogramowanie chyba, że Twoje… :-D
Na koniec dodam, że nie ma jednego standardu aprs dotyczącego raportowania przemienników analogowych, jeśli dobrze pamiętam, kenio swoje, a yaesu ma swoje wymagania co do tego aby można było się jednym przyciskiem przełączyć na f przemiennika z ctcss'em podanymi w ramce aprs… To tyle co mogę napisać o tym w tej chwili.Hej.

Tuatj np. nic nie ma o PM:http://aprs.pl/wxparam.htm
Pozostaje telemetria, ale kenia nie znam…  ;D
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2021, 15:37:55 LOC wysłana przez sq4ctp »
😎

SP3WBX

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 26, 2021, 16:25:33 LOC »

Kiedyś rozważałem przesyłanie danych o PM10 i PM2,5 w APRS-ie. Mamy tu lokalnie kilka czujników działających w sieci Kanarek, oraz lokalną aplikację Alert Mosina wysyłającą komunikaty o przekroczeniach, no i spory tu problem ze smogiem, bo niestety Mosina jest często na górze listy. Omawiałem kiedyś temat z Rysiem SQ9MDD, więc Armand odsyłam Cię do niego. Wiem, że na APRS działa kilka stacji podających parametry PM10 i PM2,5, ale z tego co pamiętam to wpisują je w komentarz, ale telemetria to już inna bajka.
Co do standardów to z tego co obserwuję to standardy przestają być standardami.  "Każdy sobie rzepkę skrobie", bezplanowie itd . Dla przykładu aplikacja APRSDroid nie spełnia standardów. Nie reaguje na biuletyny i messages adresowane to ALL.
Co do "standardów" raportowania obiektów przemienników czytelnych dla Kenwooda i Yaesu to temat dość burzliwie już parę lat temu omawialiśmy: http://forum.aprs.pl/index.php?topic=2366.0
Nie ma tu wielkiej filozofii, na lokalnym DIGI SR3DPN obiekty przemiennikowe są emitowane tak, że są czytelne i dla Kenwooda i dla Yaesu.  Można to zrobić.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2021, 16:37:23 LOC wysłana przez SP3WBX »
Robert
SP3WBX

sq4ctp

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2021, 18:09:05 LOC »

Kiedyś rozważałem przesyłanie danych o PM10 i PM2,5 w APRS-ie. Mamy tu lokalnie kilka czujników działających w sieci Kanarek, oraz lokalną aplikację Alert Mosina wysyłającą komunikaty o przekroczeniach, no i spory tu problem ze smogiem, bo niestety Mosina jest często na górze listy. Omawiałem kiedyś temat z Rysiem SQ9MDD, więc Armand odsyłam Cię do niego. Wiem, że na APRS działa kilka stacji podających parametry PM10 i PM2,5, ale z tego co pamiętam to wpisują je w komentarz, ale telemetria to już inna bajka.
Co do standardów to z tego co obserwuję to standardy przestają być standardami.  "Każdy sobie rzepkę skrobie", bezplanowie itd . Dla przykładu aplikacja APRSDroid nie spełnia standardów. Nie reaguje na biuletyny i messages adresowane to ALL.
Co do "standardów" raportowania obiektów przemienników czytelnych dla Kenwooda i Yaesu to temat dość burzliwie już parę lat temu omawialiśmy: http://forum.aprs.pl/index.php?topic=2366.0
Nie ma tu wielkiej filozofii, na lokalnym DIGI SR3DPN obiekty przemiennikowe są emitowane tak, że są czytelne i dla Kenwooda i dla Yaesu.  Można to zrobić.
Tak, kiedyś omawialiśmy to dosyć burzliwie.  ;D ;D ;D Niestety, niektórzy ludzie mają standardy w doopie. Szkoda.
Pozdrawiam serdecznie
😎

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
  • ...przede wszystkim nie zakłócać...
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2021, 13:46:44 LOC »

Dla pyłów niestety nie ma rozszerzenia typu danych dla stacji pogodowych.
Dlatego ja to wysyłam w postaci komentarza w ramce.
Ostatnie rozszerzenie standardu jakie znam to poziom radiacji. Pojawiło się to w specyfikacji po wydarzeniach w elektrowni Fukishima.

Co do tego jak aplikacje sobie radzą z dodatkowymi danymi to jest różnie na przykład napięcie akumulatora mojej stacji przesyłane w ramce, przez APRSIS32 jest poprawnie odczytywane ale już aprs.fi tego nie rozumie.

Wracając do pyłów można by pomyśleć i wypracować jakiś sposób zapisu i zarekomendować Bobowi WB4APR by włączył go do standardu ramki pogodowej.
Tyle że do tego to trzeba się pochylić nad obecnym standardem by coś nie kolidowało. Jak pisałem skrypty do pogodynek to sprawdzałem co i jak można tam przesłać:

# ramka pogodowa z pozycja bez czasu

#   !               - required      identifier
#   5215.01N        - required      latitude
#   /               - required      symbol table
#   02055.58E       - required      longtitude
#   _               - required      icon (must be WX)
#   ...             - required      wind direction (from 0-360) if no data set: "..."
#   /               - required      separator
#   ...             - required      wind speed (average last 1 minute) if no data set: "..."
#   g...            - required      wind gust (max from last 5 mins) if no data set: "g..."
#   t030            - required      temperature in fahrenheit
#   r000            - option        rain xxx
#   p000            - option        rain xxx
#   P000            - option        rain xxx
#   h00             - option        relative humidity (00 means 100%Rh)
#   b10218          - option        atmosferic pressure in hPa multiple 10
#   Fxxxx           - option        water level above or below flood stage see: http://aprs.org/aprs12/weather-new.txt
#   V138            - option        battery volts in tenths   128 would mean 12.8 volts
#   Xxxx            - option        radiation lvl
#
# temp z sieci APRSjest w fahrenheit przeliczanie na C =(F-32)/9*5
# temp w celsjusz do sieci APRS trzeba wyslac jako fahrenheit F = (C*9/5)+32
#
# WX possible icon:
# /_    - weather station wx blue
# /W    - national weather service
# /w    - water weather station
# \_    - weather station with digi green
# \W    - national weather services

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2021, 17:13:01 LOC »

Tak, jak na razie nie ma standardu dla wysyłania PM w ramkach pogodowych. Wydaje się, że wstawianie jako komentarz byłoby łatwo czytelne na urządzeniach mobilnych/ręcznych. Natomiast wysyłanie jako ramki telemetryczne byłoby praktyczne dla tworzenia wykresów i podgląd zmian PM w danym okresie czasu.
73
Andrzej SP3LYR

sp3qfe

• PG APRS
  • *
    • Strona SP3QFE
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2021, 22:34:28 LOC »

Dziękuję za odpowiedzi. Kiedyś napisałem do Bob'a lecz w tej sprawie nie odpisał.

Co ja bym widział jako konieczne w ramce z danymi PM10 i PM2.5?

PM10, PM2.5, temperatura, wilgotność i chyba ciśnienie jest potrzebne, aby móc wyznaczyć punkt rosy.

Zarówno wilgotność jak i punkt rosy mogą mieć wpływ na poprawny odczyt PM2.5 i PM10 w miernikach laserowych.

Armand

SP3LYR

• Administrator
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2021, 23:28:56 LOC »

Gdyby faktycznie weszło do standardu APRS, to pewnie weszłoby do ramek pogodowych, a tam już jest temperatura i wilgotność.
Zakładając, że PM byłoby opcjonalne, to dlaczego nie dać również PM 1
Jako ciekawostka - moje pomiary pogodowe łącznie z Air Quality:
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/c2d26f06486846d6803839f7da64ceed/summary
73
Andrzej SP3LYR

sp3qfe

• PG APRS
  • *
    • Strona SP3QFE
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2021, 23:52:29 LOC »

Masz rację że temperatura i ciśnienie jest, lecz z innymi parametrami. O ile ciśnienie może nie być krytyczne, tyle w PM2.5 i PM10 podane bez temperatury i wilgotności moim zdaniem nie ma sensu.

Dlaczego? Wystarczy czujnik PM2.5 i PM10 umieścić nad parą z gotującej się wody.

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2021, 09:39:18 LOC »

Dziękuję za odpowiedzi. Kiedyś napisałem do Bob'a lecz w tej sprawie nie odpisał.
Armand

Do Boba trzeba pisać z konkretem, czyli zdefiniowaną propozycją rozszerzenia protokołu.
Korespondowałem z nim w sprawie przydziału Tocall.

R.

SP3LYR

• Administrator
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2021, 16:50:01 LOC »

Albo jeszcze lepiej na liście dyskusyjnej aprssig. Bob też tam jest i wielu innych, co siedzą w temacie APRS. Jest ona w starym stylu, ale warto w nią wejść.
Rejestracja http://lists.tapr.org/mailman/listinfo/aprssig_lists.tapr.org
Archiwum http://lists.tapr.org/pipermail/aprssig_lists.tapr.org/
73
Andrzej SP3LYR

SQ9MDD

• PG APRS
  • *
    • SQ9MDD
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 21, 2021, 13:11:41 LOC »

Dzięki Andrzej za linka już się podłączyłem zobaczymy co tam się dzieje.
Właśnie przeglądam archiwum listy.