Z tego co wiem to panele powinny działać zamiennie. TNC w 710-tce jest w panelu. Można je np. podpiąć zamiennie do TM-V71 (sprawdzone). To to samo radio co 710, tylko z innym panelem. Baa, nawet sam TNC z 710-tki można wykorzystać do APRS i innym TRX-em. Można było nawet kupić sam panel, miał symbol RC-D710 . Sam wbudowany fabrycznie GPS w panel, w ostatnich modelach nie powinien mieć znaczenia, nie sądzę by na tyle modyfikowali soft i elektronikę. Jak to się objawiało?
Dziwna sprawa, radio nie powinno wysyłać samej nośnej w momencie wysyłania ramki, i dziwna sprawa z tą zmianą ustawień i resetem. Jakkolwiek ramka powinna być zmudulowana. Nawet jeśli GPS jeszcze nie złapał fix-a. Osobiście dekodowałem kilkukrotnie w mobilu ramkę od kolegi z pozycją 00.00.00 (na oceanie) zanim jego GPS złapał pozycję, a ja już widziałem, że wyruszył. Spróbuj przełączyć radio w tryb PACKET (KISS) po złączu PC/COM (linie RTS i CTS muszą być zwarte przez rezystor 1K) z jakimś zewnętrznym progrem APRS-owym. Posłuchaj czy wtedy ramka jest zmodulowana.