Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Server APRS + niechciane stacje  (Przeczytany 9159 razy)

sq6nex

• PG APRS
  • *
Server APRS + niechciane stacje
« dnia: Czerwiec 15, 2004, 14:10:32 LOC »

Witam serdecznie!
Od pewnego czasu jestem świadkiem dziwnej rzeczy:
na naszym serverze legouja sie osoby bez znaku, nic by nie bylo w tym zlego jesli byli by to tylko tzw. zaciekawieni podgladacze, ale moim zdaniemtak nie jest. Po sprawdzeniu okazalo sie iz te stacje wysylaja strasznie duzo danych, oto przyklad:
10152   80.53.144.206:60292   No     02h09m07.214s   0   10,344,755 02h09m07.214s   0 0
osoby wtajemniczone od razu rozszyfruja is jest to czesc tabelki z polaczeniem osob do servera aprs, podam rowniez drugi przyklad:
10152 213.25.88.94:2997   No     04m39.395s 0 371,667 04m39.395s 0 0
Nie chce nic mowic ze to zle czy dobrze, ale warto by bylo sprawdzic kto to jest i co robi, pozatym zauwazylem ostatnio rowniez iz jakis zartownis kasuje stacje, tzn co jakis czas z mapy usowa stacje ( sprawdzilem to z kolegami czy cos robili i potwierdzili, ze nie, wiec komus sie nudzi chyba :).
Pozdrawiam serdecznie.
SQ6NEX Leszek z Wroclawia
73'

P.S. Mysle iz jesli by sie problem pojawial dalej mozna by rzeczywiscie wygenerowac kody dla osob ktore beda chcialy korzystac z Polskiego Serverra APRS zeby zapobiec pokazywaniu sie osob bez licencji, podszywajacych sie pod cudze znaki itp. itd.

SP2ONG

• *
Re: Server APRS + niechciane stacje
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2004, 14:26:07 LOC »

Jesli ktos sie polaczy z serverem bez znaku czy nawet z znakiem ale nie ma PASS CODE (czyli status pola VERIFIED = NO ) to tylko moze odbierac dane a nic nie moze wysylac. Pole Byte Sent znaczy ilosc danych wyslanych z serwera do users a nie odwrotnie.
Waldek

SP1RV/4

• PG APRS
  • *
Re: Server APRS + niechciane stacje
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2004, 14:26:43 LOC »

Leszku,

Zwroc uwage, ze zacytowales tabelke statusu serwera a nie stacji z nim polaczonych. Tak wiec "bytes sent" oznacza ilosc bajtow wyslanych do stacji a nie przez stacje. Jak nalezaloby przypuszczac - "bytes received" ma wartosc 0.

Pozdrawiam,

73 de Grzegorz SP1RV/4

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2004, 19:44:11 LOC »

Aby jednak uchylić rąbka tej tajemniczej sytuacji, powiem iz sam jestem jednym z tych "tajemniczych" gości. Od czasu do czasu w celach testowych łącze się z serwerem za pomocą telnetu, bez wysyłania stringu autoryzującego (tj. : user sp6vwx callpass............). Kto jest kto najlepiej analizować pod katem IP osoby  połączonej. W moim przypadku bedzie to 83.27.xx.xx (Neostrada).
Pozdrawiam

Robert

P.S.
Nie da się wysłać w eter niczego co wysłała stacja "nieautoryzowana". Sprawdzałem, jako część testów serwera,  osobiście wysyłając do serwera przykładowe ramki APRS.  Może właśnie Leszku podejrzałeś mą "niecną" działalność.
Robert

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2004, 19:46:23 LOC »

P.S. do P.S.

Ale taki kretyn coby kopiować to co widać na porcie 10152 to ja nie jestem.

Robert
Robert