Witam Koleżanki i Kolegów.
Chciałbym podzielić się informacjami z odbytego spotkania na zlocie.
Od samego rana zaczęło się kłopotami , najpierw odmówił posłuszeństwa silnik barki którą uczestnicy mieli popłynąć w krótki rejs po Odrze, okazało się też , że nawalił ktoś z projektorem multimedialnym , jak już go mieliśmy to w pomieszczeniu było zbyt jasno i w rezultacie pokaz zamiast około południa odbył sie wieczorem . Po rozstawieniu anteny i sprzetu uruchomiłem stację ale z przejęcia nie sprawdziłem ustawień audio w laptopie i w eter wychodziła piękna czysta nośna. No dobra , dość tych katastrof.
Na samym pokazie zjawiło się około 20 osób głównie kilkunastoletnia młodzież (kilka osób ze względu na poślizg czasowy nie mogło już zostać) Zapoznałem zebranych z podstawami systemu GPS i APRS , przedstawiłem możliwe znane mi rozwiąznia sprzętowe . Dzięki uprzejmości Krzysia SQ6ADE zaprezentowałem TH-D7 oraz trakera na bazie TT .
Pokazałem odbiorniki GPS przenośny i OEM jak i też płytkę TT . Przedstawiłem sposoby programowania TT za pomocą Palmtopa oraz PC.
Pokaz praktyczny działania systemu odbył się w oparciu o UI-View oraz D700 w moim aucie.
Pogadanka poparta prezentacją w PP rozpoczęła się koło godziny 20 a zakończyła około 22 .
Dziękuję Adamowi SP5XSC za udostępnienie prezentacji, Robertowi SP6VWX za referat oraz Krzysiowi SQ6ADE za udostępnienie TH-d7 i trakera .
Dziękuję też Mariuszowi SQ6IU oraz Markowi SP6NIC za pomoc w zorganizowaniu spotkania a mojej żonie Gosi za cierpliwość.
Mam nadzieję , że udało mi sie zaszczepić zainteresowanie tematem i wkrótce przybędą nam nowi uczestnicy sieci.
73 !! i do spotkania na Tamie !