Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: AGW - problem z odbiorem.  (Przeczytany 7281 razy)

sq7jzi

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 156
    • nowy rok, nowe możliwości
AGW - problem z odbiorem.
« dnia: Kwiecień 11, 2006, 16:16:48 LOC »

Problem polega na tym, że AGW nie odbiera ramek APRS i tym samym nie przekazuje ich do UIView.

Ale, uruchomiony MixW2 bez AGW odbiera i dekoduje te ramki bez problemu.
Co może być tego przyczyną ?

Kręciłem gałkami na wszystkie sposoby, testowałem konfiguracje i NIC

AGW cały czas pokazuje Rcv=0 Frames i tyle, jak to jeszcze posprawdzać ?

skończyły się nam pomysły
Zapisane
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do zrobienia.

sq7iqo

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 15
AGW - problem z odbiorem.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2006, 20:31:34 LOC »

Miałem taką samą sytuację na karcie SBLive  (za duża czułość, szumy?) Przełączenie radia do wejścia karty na pokładzie komputera (SBLive była włożona dodatkowo) rozwiązało problem. Z drugiej strony ten sam SBLive na innym komputerze dekodował bez problemu...
Zapisane

sq7jzi

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 156
    • nowy rok, nowe możliwości
AGW - problem z odbiorem.
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2006, 20:54:08 LOC »

No właśnie, w domu mam inną kartę i działa bez problemu. Myślicie, że przeinstalowanie sterowników może coś zmienić ? Zamierzam to jutro zrobić.
Niestety, z domu mimo, że odbieram i dekoduje pakiety, to nie mogę dojść z ich wysyłaniem, pobliski SP7HKK-2 nie odbiera mnie chyba, bo nie pokazuje się w Necie, a to przecież blisko, więc pewnie przesterowana fonia albo odwrotnie, nie mam drugiego radia by sprawdzić.
Zapisane
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do zrobienia.

sq7iqo

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 15
AGW - problem z odbiorem.
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2006, 21:33:46 LOC »

I tu znów posłużę się przykładem z życia - miałem podłączoną Onwę do wyjścia karty dziwiękowej z PTT zrobionym poprzez COM1. Radio przełączało się na nadawanie ale nic nie wychodziło po m.cz. (wychodziła sama nośna). Coś nie tak było z wtyczką (zwarcie, nie te piny,...). Rzeczywiście byłoby to trudne do zlokalizowania bez drugiego radia...
Zapisane

SP6VWX

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 886
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
AGW - problem z odbiorem.
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2006, 21:12:39 LOC »

Witam,

AGWPE ma opcje Sound Card Tuning Aid.
W opcji tej najłatwiej coś zaobserwujesz ustawiając  wykres typu opadająca fala.
Odblokuj squelch na radio i przygladaj sie jak wygląda twój histogram.
W trakcie jak idą ramki powinieneś widzieć charakterystyczne dwa wyraźniejsze od tła paski. Jeżeli tak nie jest, spróbuj podobierać ustawienia głośności nagrywania.
Jak sygnał na tym wykresie będzie już wyraźnie różny od tła szumów to dopiero można coś badać dalej.
A jeszcze jedno. Twój problem może zwiazany z blokadą szumów w radiu.
Może radio ma wolny squelch i AGWPE jast za wolny także  i razem to "tnie "ramki, obcina początki. Otwórz blokaę całkowicie i sprawdź czy AGWPE zacznie dekodować.
Ja osobiście tak pracuje. Blokada w radiu cały czas otwarta.

Robert
SP6VWX
Zapisane
Robert

SP5MG

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 118
AGW - problem z odbiorem.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 13, 2006, 10:38:02 LOC »

Cześć wszystkim rozumiem ,że AGWPE śmiga pod WINXP natomiast szukam serownika typu AGWBAY.DLL  pod XP.Wiem że jest coś takiego jak AGWPE PROFESIONAL tylko płatny chyba ok 40$. Czy ktoś podłączał do WINXP modem BAYCOM .Proszę o info
Zapisane
Piotr SP5MG 502-624-518  sp5mg@poczta.fm

SQ5DCP

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 284
    • www.aprs.radom.pl
AGW - problem z odbiorem.
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 13, 2006, 13:38:58 LOC »

Cytat: "SP5MG"
Cześć wszystkim rozumiem ,że AGWPE śmiga pod WINXP natomiast szukam serownika typu AGWBAY.DLL  pod XP.Wiem że jest coś takiego jak AGWPE PROFESIONAL tylko płatny chyba ok 40$. Czy ktoś podłączał do WINXP modem BAYCOM .Proszę o info


Moze nie do konca w temacie. ..ale alternatywa do AGWPE jest Flexnet.
http://www.afthd.tu-darmstadt.de/~flexnet/
Mnie sie udalo uruchomic karte dzwiekowa jako modem wlasnie z Flexnetem. AGWPE zawieszal mi kompa.

Wesołych Świąt!
73!
Tomek
Zapisane

SQ9MDD

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 225
  • ...przede wszystkim nie zakłócać...
    • SQ9MDD
Re: AGW - problem z odbiorem.
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2006, 12:12:39 LOC »

Cytuj

Problem polega na tym, że AGW nie odbiera ramek APRS i tym samym nie przekazuje ich do UIView.

Ale, uruchomiony MixW2 bez AGW odbiera i dekoduje te ramki bez problemu.
Co może być tego przyczyną ?


Miałem bardzo podobnie z tym ze AGW odbierało tylko 60% ramek które było słychać, i które odbierał MixW. By być dokładniejszym jest to problem współpracy niektórych kart dźwiękowych z AGW (na przykład laptopy DELL) Teraz zamiast AGW używam MixW i wszystko działa poprawnie.
Bardziej szczegółpwy opis sposobu konfiguracji znajduje się tutaj:  
 http://www.mixw.co.uk/tune/tuneaprs/tuneaprs.html
W razie pytań szczegółowych proszę na PRIV.
Zapisane