Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: GPS, KENWOOD i WAYPOINT  (Przeczytany 5081 razy)

SQ6GGL

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 62
GPS, KENWOOD i WAYPOINT
« dnia: Czerwiec 01, 2006, 09:23:00 LOC »

Mam pytanie do tych którzy używają GPS-y w połączeniu w Kenwoodem. Jak zrobić aby przesuwająca się stacja np. mobli w gps-e nie dublowała swoich pozycji. Mam Garmina 60CSx i jeśli pojawia się stacja mobilna to zamiast jednej ikonki w gps-e po odebraniu każdej kolejnej ramki pojawia się nowa ikonka a stara nie znika. Olek SP6RYP coś opowiadał że ikonka nie zostaje dopóki nie najedzie się na nią kursorem gps-a ale to jakoś u mnie działa inaczej i ikonki się mnożą nawet jeśli nie najadę na nie kursorem gps-a.
Może nie wiem o jakimś ustawieniu w gps-e albo w Kenie które za to odpowiada?
Zapisane

sp5xsc

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 78
    • http://sp5xsc.jar.pl
GPS, KENWOOD i WAYPOINT
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2006, 09:37:41 LOC »

to na 99% problem tego GPSa albo jego ustawien. Ja na codzien uzywam TH-D7 + 12XL i nie mam z tym problemow. Jezeli TH-D7 przesle do GPS-a nowe polozenie stacji to wtedy zmienia mi sie polozenia waypointu w GPS-ie i tyle.
Zapisane
dam SP5XSC

SQ6GGL

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 62
GPS, KENWOOD i WAYPOINT
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 01, 2006, 12:04:44 LOC »

Wcześniej bawiłem się 76CS i było wszystko dobrze tzn jak się waypoint przesuwał to poprzednia ikonka znikała a teraz w 60CSx jest inaczej. Sprawdzałem na 2 egzemplarzach i na obu było tak samo. Być może to jakieś ustawienie gdzieś w gps-e tylko nie wiem ani jakie ani gdzie :)
Zapisane

SP7FOY

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 363
GPS, KENWOOD i WAYPOINT
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2006, 13:35:32 LOC »

Cytat: "SQ6GGL"
Wcześniej bawiłem się 76CS i było wszystko dobrze tzn jak się waypoint przesuwał to poprzednia ikonka znikała a teraz w 60CSx jest inaczej. Sprawdzałem na 2 egzemplarzach i na obu było tak samo. Być może to jakieś ustawienie gdzieś w gps-e tylko nie wiem ani jakie ani gdzie :)


GPS odbiera dane od radia i na ich podstawie wyświetla ikonę.
Jeśli odbierze drugi raz taką samą nazwę ale z inną pozycją to zastępuje poprzedni wpis (co jest logiczne). Czyli jeśli u Ciebie jest inaczej problem jest w GPS. I tak:
- Jak wymusisz odświerzenie ekranu to te niewłaściwe znikają?
- Masz najnowszy firmware?
- Jak tak to zgłoś problem do firmy Garmin.
Zapisane

SQ6GGL

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 62
GPS, KENWOOD i WAYPOINT
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2006, 15:12:57 LOC »

Cytat: SP7FOY
- Jak wymusisz odświerzenie ekranu to te niewłaściwe znikają?


Na czym polega odświeżenie ekranu? Jeśli chodzi o przesunięcie mapy lub wejście w menu i powrót do mapy to nic to nie daje.

Cytat: SP7FOY
- Masz najnowszy firmware?


TAK

Cytat: SP7FOY
- Jak tak to zgłoś problem do firmy Garmin.


Chyba trzeba będzie



Mój Garmin jak odbierze taką samą nazwę ale z inną pozycją to wygląda to tak
Pierwsza odebrana ramka np: SQ6GGL-9
Druga odebrana ramka jest zmieniona z  SQ6GGL-9 na "SQ6GGL-9 1"
i kolejne:
SQ6GGL-9 2
SQ6GGL-9 3
SQ6GGL-9 4
SQ6GGL-9 5
...
...
SQ6GGL-9 9
SQ6GGL-9P1
SQ6GGL-9P2
itd.

Mam podejrzenie że to może być któraś z opcji z menu/ustawienia/interfejs/zaawans. Ustaw. NMEA:

Mam tu tak:

1. Status GPS (GSA, GSV) domyślnie zaznaczone "V" (fajka w kwadraciku)
2. Waypt./trasy (WPL, RTE) domyślnie zaznaczone "V"
3. Wlasne sentencje GARMIN domyślnie zaznaczone "V"
4. Tryb autopilota (APB,...) domyślnie NIE zaznaczone "V"

Identyfikatory  waypointow (do wyboru NAZWY/NUMERY tu wybrane domyślnie: NAZWY)
Precyzja minut szer./dl. (do wyboru 2 cyfry/3 cyfry/ 4 cyfry - tu domyślnie "4 cyfry"

W instrukcji o tych ustawieniach nie ma ani słowa - wie może ktoś o co tu chodzi?

Testowałem metodą prób i błędów ale nic za bardzo z tego nie wynikło
Zapisane

SP7FOY

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 363
GPS, KENWOOD i WAYPOINT
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2006, 17:58:48 LOC »

Cytat: "SQ6GGL"

Druga odebrana ramka jest zmieniona z  SQ6GGL-9 na "SQ6GGL-9 1"
i kolejne:
SQ6GGL-9 2
SQ6GGL-9 3
SQ6GGL-9 4
SQ6GGL-9 5


Mnie to wygląda na d.... firmware.
Napisz do Piotra z Garmin.pl i dostaniesz odpowiedź.
Jeśli to jest jakaś opcja w menu to wyjątkowo debilna bo wygląda to tak, jakby Garmin przestał stosować się do standardu NMEA.
Zapisane

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2150
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
GPS, KENWOOD i WAYPOINT
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2006, 01:34:39 LOC »

To jest problem nowego firmware. Też załadowałem nowy do GPSMAP60CS i pojawiły się takie rozmnożenia waypointów, więc wstawiłem stary firmware i jest dobrze po staremu. Dwa, trzy miesiące temu pisał też ktoś na aprssig o takim problemie w GPSMAP276 i po listach do Garmina kolejna wersja firmware była wolna od tej przypadłości.
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR