Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Ale nr z tego UIDIGI  (Przeczytany 9905 razy)

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Ale nr z tego UIDIGI
« dnia: Lipiec 03, 2007, 22:45:09 LOC »

Witam.
Wreszcie ruszylo ,ale odziwo digi czesto chodzi spac w nocy  :-[
Widac to w statystykach http://www.db0anf.de/hamweb/aprsdb/showdata/SQ9IWE-2/sh24hact

Jakies sugestie ??

sq4bja

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 151
    • http://sp4.jestok.com
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2007, 00:40:47 LOC »

Pewnie jest zmęczone...
Jak napiszesz więcej szczegółów, będziemy mogli pomóc...
Teraz przychodzi mi do głowy jedynie awaria zasilania. Poza tym możesz z konsoli UIDIGI (wejdziesz przez RS232) sprawdzić UPTIME kontrolera i zobaczyć, czy nie resetuje się przypadkiem.
A może masz problemy z dotarciem do IGATE, a może IGATE zawiesił się w nocy, a może INTERNET przestał działać i IGATE stracił połączenie z APRS-IS?
Tomek
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 00:43:04 LOC wysłana przez sq4bja »
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2007, 00:49:48 LOC »

dziwne bo to kolejna noc kiedy moje digi idzie "spac"
wczoraj cos kolo godziny 18 UTC cisza i dzis tez 18 UTC i cisza,rano zobacze czy o 8 UTC znow ruszy  :)

SQ5DCP

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 284
    • www.aprs.radom.pl
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2007, 08:52:42 LOC »

dziwne bo to kolejna noc kiedy moje digi idzie "spac"
wczoraj cos kolo godziny 18 UTC cisza i dzis tez 18 UTC i cisza,rano zobacze czy o 8 UTC znow ruszy  :)

Tak jak Tomek powiedzial, mozemy tylko strzelac.
Ja proponuje sprawdzic, czy blokada squelch nie jest za malo zaciagnieta, moze pozniej wskakuja jakies zaklocenia i powoduja blokade TX.

73! Tomek
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 04, 2007, 09:52:52 LOC »

To jest dobra mysl,mozliwe ze w dzien jest cisza chodz mozna by pomyslec ze zaklocenia czesciej powinny byc za dnia.
Postaram sie dzis wybrac na digi i podkrecic troche squelch.Zobaczymy czy sie cos zmieni.

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 04, 2007, 15:24:42 LOC »

Wlasnie bylem na dachu i okazalo sie ze led DCD caly czas swieci sobie na zielono , ale jak pojawi sie sygnal to led zmienia kolor lekko migotajac,wiec wyglada ze jest wszystko oki,tylko czy ramki sa dekodowane to tego juz nie wiem.
Nawet wylaczenie i wlaczenie kontrolera nic tu nie zmienilo no nadal nawet bikon nie idzie w eter  :(

SQ8ISJ

  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 52
    • http://www.isj.pl
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2007, 09:45:23 LOC »

TNC powinno nadac swój beacon zaraz po włączeniu, jeśli tego nie robi to może wyglądać na problem z softem lub usterke samego modemu.
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2007, 10:31:25 LOC »

Zaraz pojade po ten caly sprzet i wezme go do domu,wyciagne eproma z uidigi i wsadze orginalny z softem do PR i zobacze jak bedzie TNC sie zachowywac bo mozliwe ze to wszystko przez uidigi.

SQ5DCP

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 284
    • www.aprs.radom.pl
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2007, 11:30:48 LOC »

TNC powinno nadac swój beacon zaraz po włączeniu, jeśli tego nie robi to może wyglądać na problem z softem lub usterke samego modemu.

Rzeczywiscie po wlaczeniu nadaje beacon, ale nie zawiera on chyba ani znaku DIGI, ani pozycji, a tylko wersje oprogramowania UIDIGI, takze uwaga! nie bedzie takiej ramki widac na mapie.
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2007, 17:46:19 LOC »

Cos napewno padlo bo led DCD caly czas na pomaranczowo swici sobie jak by zajety byl kanal i przez to nawet bikon nie idzie :(

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2007, 19:24:24 LOC »

Nadal walcze  ;D
Po odpieciu synalu DCDA z scalaka MA7911 TNC chodzi nadaje ale nie wiem jak z dekodowaniem bo nie mam jak sprawdzic aktualnie,ale tez ma to minus bo TNC nadaje bez wzgledu na to czy kanal wolny czy nie.

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 29, 2007, 21:03:52 LOC »

Witam.
TNC juz po naprawie.
Ale problem jest taki ze UIDIGI nic nie retransmituje  :( leci tylko bikon co jakis czas sobie.


http://www.aprs.radom.pl/cgi-bin2/wszystkie.cgi?w=znakach&znak=sq9iwe-2&od=24&okres=24&onlystatus=false
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2007, 21:17:36 LOC wysłana przez SQ9IWE »
Zapisane

sq4bja

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 151
    • http://sp4.jestok.com
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 30, 2007, 00:20:17 LOC »

Bez sprawdzenia, czy odbiera nic nie zrobisz. Jesli to TNC2 firmy MUEL to mam chyba 4 sztuki z takimi samymi objawami. Wymiana AM7911 nie pomaga, wiec mogą to być GAL`e, ale wsadów do nich to chyba nie da się nigdzie zdobyć. A może ktoś wie, czy firma MUEL jeszcze istnieje? Może zajmują się jeszcze naprawą tych "pożytecznych zabytków"?
Tomek
Zapisane

SQ9IWE

  • PG APRS
  • *
  • Online Online
  • Wiadomości: 1437
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 30, 2007, 11:21:45 LOC »

Firma MUEL istnieje i pracuje i nawet naprawia to co kiedys produkowali  ;D

Mysle ze u mnie to kwestia ustawien jest lub UIDIGI nie dodaje swojego znaku do retransmitowanych ramek  :-\

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2141
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: Ale nr z tego UIDIGI
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 30, 2007, 12:52:33 LOC »

Jeśli jednak retransmituje, a nie widać tego w ramkach, to może problem jest związany z błędem przy wpisywaniu UIFloodOptions i UITraceOptions ?
http://www.aprs.pl/uidigi.htm
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR