Podczas owego przekazywania do internetu moja stacja będzie widoczna jako włączona chyba że UI-View ma taką opcję - proszę o wskazanie....
Jesli stacja będzie wyłącznie radiowo-odbiorcza to nie ma problemu, ponieważ kwestia nadawania dotyczy przecież wyłącznie pasma amatorskiego a nie internetu. Taka stacja moze swoją ikonę postawić przez internet i nie jest to naruszenie przepisów gdy nadajesz w tym czasie z samochodu.
Tu się pogubiłem -10 według niektórych informacji to motocykl - w innych miejscach piszą ze kodowania SSID się już nie stosuje.....
Co kraj to obyczaj, niech wzorem dla Ciebie będzie to:
http://www.aprs.pl/stacja.htmDzisiaj będę podróżował z mojego QTH (Lębork) w okolice Trójmiasta - środek lokomocji samochód - sprzęt to wspomniany PPC.
Mogę ustawić ikonkę samochodu? Czy mysze wybierać coś z typu TCP/IP, WinAPRS itp... (oczywiście w aucie mam sprzęt radiowy do pracy na 2m/70cm niezależnie od PPC).
Może powiem tak, a może i dotrze do APRSowych betonów ;-)
Jak bardzo użyteczne są dla mnie informacje w ikonie, osoby która Ciebie obserwuje że wysyłasz informacje z WinAPRS, laptopa, Windowsa, itp czy jeszcze czegoś tam ?
Podobnie wypisywanie w tekście beaconu całego swojego sprzętu, no chyba że chcesz pochwalić się, ale lepiej podać parametry czy cechy pozwalające skorelować dane z zasięgiem radiowym (50W 5/8) czy możliwością odbioru wiadomości itd
Moim zdaniem powinno się przekazać w pierwszej kolejności najbardziej potrzebne informacje, jeśli zaś miejsce zostanie to takie jak fantazja poniesie ;-)
Dla Twojego przykładu:
ikona – samochód ( wiem czym się poruszasz )
SSID – 10 ( wysłane przez internet )
Text – np.: QRV 145.500, msg rx/tx, urlop
Dodam, że pewnie informacje można uzyskać z adresu nadawcy.