Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: DIGI + WX  (Przeczytany 16483 razy)

M0GHC

• Gość
Odp: DIGI + WX
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 27, 2008, 22:48:59 LOC »

Hmmm... No widzisz - w instrukcji nie doczytalem sie czy te "zabki" lutowac... Poszukam na stronkach Byonicsa ale mozliwe, ze masz absolutna racje... Poprawie to jutro i mam nadzieje, ze wreszcie znajde troche czasu na zabawe w oprogramowanie... :)

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 27, 2008, 23:17:18 LOC »

Jak okablowanie bedzie ekranowane to przyda sie przylutowac gniazda :)

M0GHC

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 30, 2008, 17:34:53 LOC »

Znalazlem dzis troche czasu na programowanie i:

1. Kabel null-modem podlaczony do jedynego com jaki mam - czyli COM1...
2. Taki sam COM1 ustawiony w TT4Config - konfiguracja stworzona na podstawie instrukcji...
3. Klikniecie Write Config, Read Config lub Check Version konczy sie komunikatem - TT4 not found...

Gdzie sie kiwnalem, bo to musi byc moj blad... Probowalem obu konfiguracji zworek dla RS-232 i TTL, na obu to samo... TT4 wesolo mruga sobie diodami pokazujac mi, ze ma power ale wspolpracowac to niezupelnie chce... Probowalem nawet wylaczyc napiecie podawane na wtyk do programowania dla GPS - to samo, zero wspolpracy...

M0GHC

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2008, 18:17:25 LOC »

Zrobilem testy z inna maszyna - jest to samo... Mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos kto mi podpowie, bez traktowania TT4 mlotkiem... :)

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2008, 18:47:55 LOC »

Jak nie ruszy, to się wezmę i zlutuję mojego. Kupiłem go w zeszłym roku w Dayton...
73
Andrzej SP3LYR

M0GHC

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 30, 2008, 19:16:46 LOC »

No nie chce za bardzo... Sprawdzilem nawet piny null-modem kabla... Wszystko wyglada tak jak sobie Byonics zyczy na swojej stronie...

Zworki maja byc ustawione do RS232 czy czegos innego (TTL)??

Jaka ma byc szybkosc portu do wrzucenia konfigu, bo sie nigdzie nie doszukalem??

M0GHC

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 30, 2008, 22:05:10 LOC »

OK Panowie - znalazlem rozwiazanie, powod itd...

Okazuje sie, ze teoretycznie oprogramowany Atmel nie do konca jest oprogramowany dobrze... Przeinstalowalem Firmware w TT4 i wszystko ruszylo od strzalu - udalo mi sie wszystko oprogramowac i robie testy - to na wypadek jakby ktos chcial zobaczyc moje ramki i mnie opiorkac za generowanie natloku w sieci... :)

Nie ma specjalnych wymogow co do predkosci portu, ma to byc ustawione oczywiscie jako RS232 na zworkach wewnatrz...

Programowanie zatem wyglada nastepujaco:

1. Znak i symbol, komentarz oraz sciezka to proste - tlumaczyl nie bede... :)
2. Timing - tu ustawia sie tylko czasy, w sumie nie ruszalem tych opcji poniewaz wlaczylem Smart Beaconing i dobralem czasy nadawania dla wolniejszej i szybszej jazdy - czy dobrze wyjdzie w praniu...
3. Waypoint OUT - nie wlaczam, nie mam takiej opcji w GPS, ktora pozwoli mu odbierac cokolwiek z TT4...
4. Telemetry - nic nie wysylam...
5. Opcje po prawej na gorze - w zwiazku z tym, ze korzystam z Mic-E nie sa one uwzgledniane
6. Mic-E: Enable oczywiscie, komentarz "En route", Path Conventional
7. Time Slotting - wylaczony,
8. SmartBeaconing - wlaczony oczywiscie
9. Power Switch - opcja nie dziala aktualnie - zgodnie z tym co podaje Byonics...
10. Carrier detect i ponizej - zostawilem default...
11. Configure - mam tylko COM1 w komputerze wiec nie mialem wiekszego wyboru, ale tu ustawia sie port na jakim sie laczymy z TT4...

Opcje Save, Load - pozwalaja na zapisanie i wczytanie wczesniej zapisanej konfiguracji z pliku konfiguracyjnego - przydatne przy duzej ilosci testow...

Na gorze widac dwie zakladki: Primary/Secondary - pozwalaja one przygotowac dwie niezalezne konfiguracje - np. dla samochodu i rowera czy pieszego... Mozna je oczywiscie przelaczac bez rozbierania urzadzenia - wystarczy zrobic soebie przelacznik przy wtyku DB-9 i uziemic pin 4 - uziemiony da Secondary a wolny da Primary (i tak tez dziala przy normalnych ustawieniach bez kombinowania)

Oprocz moich osobistych problemow z Firmware i koniecznoscia jego przeladowania samo programowanie jest bajecznie proste - po raz kolejny za sprawa dobrze napisanej instrukcji...

sq2aj

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 01, 2008, 09:45:19 LOC »

... może w weekend zabiorę się za swojego  ;)