Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: X-Digi v1.1  (Przeczytany 11114 razy)

SP5QWK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 253
    • Strona domowa SP5QWK
X-Digi v1.1
« dnia: Kwiecień 22, 2008, 21:30:12 LOC »

Mam taki: X-Digi Ver 1.1
Próbowałem robić upgrade, ale coś mi nie poszedł. Oczywiście odpowiednio przejumperowałem urządzenie.
Masz może jakiś opis do tego?
Mam podobny problem do Pawła. Mimo jumperowania różnych prędkości hyperterminal czyta tylko przy 9600. Zmiana prędkości np na 19200 nic nie daje. Połączenie jest możliwe i tak tylko przy 9600. Może ktoś spotkał się z tym problemem?
Pozdrawiam

SQ6NTI

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 410
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2008, 00:02:31 LOC »

Oprócz zmiany pozycji zworek instrukcja podaje jeszcze, że należy wyciągnąć 16F628A na czas aktualizacji. Nie próbowałem aktualizować z tym układem, więc nie wiem jaki byłby efekt. Niestety nie mam teraz tnc-x w QTH i nie mogę powiedzieć który to 16F628A na płytce. Przy okazji zobacz czy Twoje x-digi nie ma czasem innej ilości pinów pod zworki, starsze wersje miały chyba mniej.
Zapisane
Miłosz SQ6NTI - Wrocław APRS Team - QRV 145.450, SR6WR, 145.250, SR6R

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2150
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2008, 00:54:03 LOC »

W starszej wersji jest sześć par zworek, w nowej siedem. Wg rysunku w instrukcji, dołożona jest para po prawej stronie. Nie jest ona używana przy upgrade. Służy do wyprowadzenia odbieranych packetów do zewnętrznego programu (tylko jednostronnie, nie można nic z zewnętrznego programu podawać) na porcie szeregowym.
Nie pamiętam dokładnie, ale problem przy załadowaniu nowego firmware pojawiał się, gdy był pominiety któryś krok z instrukcji, chyba włącz/wyłącz zasilanie. Należy krok po kroku zrobić, jak opisane jest w instrukcji.
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SP5QWK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 253
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2008, 12:12:51 LOC »

W starszej wersji jest sześć par zworek, w nowej siedem. Wg rysunku w instrukcji, dołożona jest para po prawej stronie. Nie jest ona używana przy upgrade. Służy do wyprowadzenia odbieranych packetów do zewnętrznego programu (tylko jednostronnie, nie można nic z zewnętrznego programu podawać) na porcie szeregowym.
Nie pamiętam dokładnie, ale problem przy załadowaniu nowego firmware pojawiał się, gdy był pominiety któryś krok z instrukcji, chyba włącz/wyłącz zasilanie. Należy krok po kroku zrobić, jak opisane jest w instrukcji.
Ok, PIC wyjąłem. Martwi mnie co innego: jeśli zmieniam zworkami prędkość portu to nawet jeśli nie robię upgrade to ta prędkość na porcie powinna się zmienić z zakresu od 1200 do bodaj 19200, a tu czy ustawię na zworkach 1200 czy 19200 to i tak chodzi na 9600.

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2150
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:38:22 LOC »

Spróbuj jeszcze raz, u mnie to działa. Robiłem w kilku modułach i poszło.
Po wyciągnięciu 16F628A i ustawieniu zworek (prędkość na głównej PCB; upgrade na X-Digi  1-2  5-6 ), należy wyłączyć zasilanie. Kliknąć 'Check PIC' i dopiero wtedy podać zasilanie. Powinna pojawić się wiadomość o znalezieniu PICa. Wyłączyć zasilanie. Klik 'Write Flash'. Włączyć ponownie zasilanie. Firmware powinien się załadować. Wyłączyć zasilanie.
Po wstawieniu na nowo 16F628A i ustawieniu zworek, nowy firmware powinien już działać.
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SQ6NTI

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 410
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2008, 12:02:40 LOC »

Ja robiłem na wersji starszej i nowszej - na obu poszło bez problemów.
Chyba jedyne co więcej możesz zrobić to trzymać się szczegółowo instrukcji.
Zapisane
Miłosz SQ6NTI - Wrocław APRS Team - QRV 145.450, SR6WR, 145.250, SR6R

SP5QWK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 253
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 24, 2008, 20:32:17 LOC »

Niestety... nie działa. Próbowałem na 2 kompach. Co robiłem:
1. wyłączyłem modem
2. zmieniam jumpery
  a. wyjmuję jp1/jp2 dla uzyskania prędkości portu 19200
  b. na płytce digi jumperuję 1-2, 5-6
4. wyjmuję U3-czyli PIC z naklejką 1.6
5. uruchamiam program ustawiam com i prędkość 19200
6. naciskam Check PIC
7. zasilam modem

...i nic

"Interface to TinyBootLoader, v1.9.0
contact: claudiu.chiculita@ugal.ro
http://www.etc.ugal.ro/cchiculita/software/picbootloader.htm
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Connect COM1: ok
  Searching for PIC ...Not found, "

Coś robię źle?

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2150
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2008, 21:19:13 LOC »

Teoretycznie wszystko dobrze.
Port szeregowy masz na przejściówce, czy normalny? Może w nim diabeł siedzi.
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SQ6NTI

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 410
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 24, 2008, 21:38:56 LOC »

Stawiam na problem z kablem, sprawdzałeś go wcześniej na czymś?
Kabel może być na wprost (1:1) lub skrosowany (null modem). Ponieważ mam zrobiony taki kabelek z przełącznikiem, nie pamiętam, który rodzaj używałem do aktualizacji. Andrzej pewnie będzie widział który należy zastosować.
Zapisane
Miłosz SQ6NTI - Wrocław APRS Team - QRV 145.450, SR6WR, 145.250, SR6R

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2150
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 24, 2008, 23:03:07 LOC »

Zrobiłem właśnie update jeszcze jednego modułu x-digi, w pierwotnej wersji płytki, gdzie nie było zwor, a w ich miejsce trzeba posłużyć się krokodylkiem lub czymś podobnym. http://www.tnc-x.com/media/xdigiprogram.jpg Zresztą ten moduł pracował kiedyś w SR3NWY. Łatwiej było podmienić moduły niż na wieży bawić się w ładowanie firmware i wpisywanie konfiguracji.
W każdym bądź razie załadowanie 1.2 i tym razem poszło gładko, bez zająkniecia.
Kabel do połączenia z komputerem jest taki sam, jaki używany jest podczas konfiguracji, tzn. na wprost, czyli 2-2 3-3 7-7 8-8 itd. Chyba istotne jest również RTS/CTS
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SP5QWK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 253
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 25, 2008, 12:10:54 LOC »

Teoretycznie wszystko dobrze.
Port szeregowy masz na przejściówce, czy normalny? Może w nim diabeł siedzi.
COM jest sprzętowy, zresztą jak pisałem sprawdziłem na 2 kompach ze sprzętowym COM.
Kabel też jest sprawny i na wprost. Jak też już pisałem modem na nim normalnie zgłasza się do konfiguracji, ale tylko na 9600.
Jednak na wszelki wypadek dziś spróbuję z innym kablem.

Pozdrawiam

SP5QWK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 253
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 26, 2008, 13:18:53 LOC »

Niestety, zmiana kabla nic nie dała. Efekt ten sam.

SP3LYR

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2150
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 26, 2008, 14:01:06 LOC »

Przywieź na Tamę, to powalczymy.
Zapisane
73
Andrzej SP3LYR

SP5QWK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 253
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 26, 2008, 16:18:33 LOC »

Tak zrobię :)

SP5QWK

  • PG APRS
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 253
    • Strona domowa SP5QWK
Odp: X-Digi v1.1
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 28, 2008, 22:00:17 LOC »

Co prawda nie było mnie na Tamie z powodów osobistych, ale udało mi się zmienić soft...
Złożyłem drugi modem i w nim poszło bez problemu za pierwszym razem.
Pozdrawiam