Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11

Autor Wątek: WS2300 La Crosse  (Przeczytany 115169 razy)

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
Odp: WS2300 La Crosse
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 08, 2008, 13:54:49 LOC »

Miesiąc mija, a badziewne bateryjki (zwyle nie alakaliczne) z najbliższego mnie GS-u ciągle dają radę.
Obaczym co dalej.
Robert

SP1QXN

• *
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 09, 2008, 12:08:57 LOC »

Miesiąc mija, a badziewne bateryjki (zwyle nie alakaliczne) z najbliższego mnie GS-u ciągle dają radę.
Obaczym co dalej.

Jam otrzymał w zestawie bateryjki firmowe "technoline". Za krotko jednak jest to podłaczone by coś mówić o okresie ich wymiany.
Co do stacji to ma spore mozliwości odczytu danych gdy podłączy się ją do komputera. Zapamiętuje wartości progowe typu min. i max i zapisuje je sobie wewnątrz. Gdy więc komputer jest wyłączony to nie ma obaw bo po jego właczeniu i uruchomieniu odpowiedniej aplikacji dane te zostaną odczytane ze stacji. Z danymi można w zasadzie zrobić wiele. Rysują się fajne wykresy z których również mozna odczytać minimalne np temperatury z poprzedniej nocy. To samo z innymi wartosciami ktore mierzy owa stacja. Badzo fajna i użyteczna sprawa jak dla mnie. Zawsze chciałem mieć takie urządzenie w domu.... no i mam ;-)

PS1: Czy ten alarm nastawiony dla progowej wartości sam się wyłącza czy wyje do "nieprzytomności" aż się go nie zneutralizuje przyciskiem??
PS2: Do ilu metrów można przedłużyć ten przewód łaczący stację z czujnikami? W zestawie jest tylko przewód 10m. Obawiam się że może to być dla mnie troche za mało.

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 09, 2008, 12:21:19 LOC »

PS1: Czy ten alarm nastawiony dla progowej wartości sam się wyłącza czy wyje do "nieprzytomności" aż się go nie zneutralizuje przyciskiem??
PS2: Do ilu metrów można przedłużyć ten przewód łaczący stację z czujnikami? W zestawie jest tylko przewód 10m. Obawiam się że może to być dla mnie troche za mało.

PS1. Ok 2 minuty doprowadzając moja małżonkę do palpitacji serca za każdym razem.

PS2. Bateryjki. Kabelka nie sprawdzałem.
Robert

SP1QXN

• *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 09, 2008, 12:52:13 LOC »

Ja również "bawię się" bateriami ale gdyby wywlekł to urządzenie na dach to raczej 10m kabla będzie mało. Bateryjki nie wydolą przez 4ry piętra żelbetonu. Póki co czujnik od temp./ciśn. jest na balkonie 3m od stacji. Pytam na wyrost bo urządzenie i tak będzie w innej lokalizacji zainstalowane ale tam też 10m kabla na poddaszu może być mało.
Ten alarm też doprowadza do palpitacji nie tylko twoją żonę... hihihih. Szkoda że nie można tego zmienić na inny dźwięk.

Tak przy okazji to znalazłem jeszcze kalkulator do obliczenia ciśnienia relatywnego. Trzeba tylko znać ciśnienie absolutne oraz temperaturę powietrza zew. (odczytać to co pokazuje stacja), a także niezbędna jest znajomość wysokości npm. Z tym też myślę że nikt nie będzie miał problemu w dobie posiadania GPS.

Kalkulator CLICK
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 12:57:32 LOC wysłana przez SP1QXN »

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 09, 2008, 12:58:58 LOC »

Tak przy okazji to znalazłem jeszcze kalkulator do obliczenia ciśnienia relatywnego. Trzeba tylko znać ciśnienie absolutne oraz temperaturę powietrza zew. (odczytać to co pokazuje stacja), a także niezbędna jest znajomość wysokości npm. Z tym też myślę że nikt nie będzie miał problemu w dobie posiadania GPS.

Kalkulator CLICK

Dla formalności WS2300 może pokazać i takie i takie, zależy co wybierzesz z menu.
Robert

sp4cmw

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 09, 2008, 13:26:11 LOC »

Witam pięknie,

Niestety, mnie tam nic nie wyje...
Jak i co trzeba włączyć?
Oczywiście - potem jak wyłączyć... :-)

Robiłem próby z podłączeniem przewodem 22 metry (z dachu przez 2 piętra).
Zrobili mi taki w sklepie za kilkanaście złotych z wtyczkami.
- Na pierwszy rzut oka nie widać żadnych różnic.
Przynajmniej ja nie ich nie widzę.
Zasilacz ten fabryczny jest tylko przy stacji bazowej.
Na wszelki wypadek założyłem pierścionek magnetyczny przy wiatromierzu na dachu, bo jest na tym samym maszcie co antena od TRX-a DIGI (ok. 120 cm pod nim).
Właściwie, to nie wiem, gdzie szukać możłiwych zakłoceń...
Chyba to jednak działa dobrze?
Może to dobra stacja?

73! Henryk

Nowy znak: HF4C

SP1RV/4

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 09, 2008, 14:52:23 LOC »

Witam,

Dokumentacja mówi o kolejnych 10m, które można dołożyć. Sprawę warto jednak potraktować indywidualnie i "zasięgi" będą większe.
Po pierwsze zwykły przewód telefoniczny można zastąpić skrętką, to już dużo da, można zastosować skrętkę ekranowaną, dołożyć ferryty... Oczywiście ważny jest poziom lokalnych zakłóceń.
Po drugie można eksperymentować indywidualnie z każdym czujnikiem. Np. miernik opadów elektrycznie jest tylko stykiem - tu można "poszaleć", jeśli nie ogranicza nas zasilanie bateryjne.
Po trzecie - można przedłużyć połączenie stacja-komputer, osobiście używam tu "dokładki" z ponad 10m skrętki.

73 de Grzegorz SP1RV/4

SP1QXN

• *
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 09, 2008, 15:14:36 LOC »

Alarmy najlepiej uruchamia się z poziomu komputera. Wystarczy zainstalować ten program na płytce Heavy weather jak dobrze pamiętam i tam klikając na poszczególne szare kwadraciki zdefiniować wartość przy której ma się uruchomic dany alarm. Ja to testowałem z komputera. Można to też zrobić "ręcznie" na stacji przyciskami ale nie opiszę jak to zrobić bo nie próbowałem Henryku.

Co do przedłużania kabli to od razu pomyślałem o skrętce ekranowanej. Wtyki można zacisnąć przecież we własnym zakresie. Mnie będzie potrzebny przewód ok.30m. Mam nadzieję że będzie to działać. Sprawdzę to na zwykłym nieekranowanym bo gdzieś taki posiadam w domowych "pieleszach". Generalnie chodzi tylko o przewód łaczący stację z głównym czujnikiem tym na baterię. Wiatromierz i opadomierz będzie dość blisko i kabel 10m nie jest tam potrzebny w moim przypadku.

Robert a napisz proszę co wysyła twoja stacja w sieć APRS.. które ciśnienie? REL czy ABS? Czy wysyła to które jest pokazane na wyświetlaczu czy trzeba to gdzieś zdefiniować z poziomu OT2?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2008, 15:17:40 LOC wysłana przez SP1QXN »

SP1QXN

• *
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 09, 2008, 15:25:06 LOC »

Dla formalności WS2300 może pokazać i takie i takie, zależy co wybierzesz z menu.

I owszem... ale to drugie musisz skalibrować i do tego może być pomocny właśnie ten kalkulator.
Jako ciekawostkę powiem, że jak się to skalibruje to historia w kompie również się przestawi z uprzednio zapamiętanimi danymi z nieskalibrowanym ciśnieniem na nowo z poprawionymi danymi.

sp4cmw

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 09, 2008, 16:15:03 LOC »

Nie napisałem dokładnie...

U mnie jest to na kabelku płaskim, takim jak do telefonów.
Od czujnika WIND tylko przez takie typowe złącze pośrednie "Fem/Fem"
Na skrętce będzie może próba w przyszłym tygodniu.
Wtedy od tej stacji OUT-DOOR spróbuję dać takie baaaardzo długie połączenie.
Spróbuję wytargować od ADMIN-a w Uczelni, tak może i nawet z ponad 30 metrów... :-)
Zawsze przecież - jakby coś "nie zagrało" - można będzie skrócić...

73 - Henryk
Nowy znak: HF4C

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 10, 2008, 19:20:15 LOC »

Robert a napisz proszę co wysyła twoja stacja w sieć APRS.. które ciśnienie? REL czy ABS? Czy wysyła to które jest pokazane na wyświetlaczu czy trzeba to gdzieś zdefiniować z poziomu OT2?

W OT2 nie ustawia się nic. OT sam z siebie wysyła cisnienie względne - REL, ale ja mam stację tak przekalibrowaną, że ciśnienie względne odpowiada wartości absolutnemu (rzeczywistemu, lokalnemu). W eter idzie więc ciśnienie "lokalne"
Robert

SP3VSS

• PG APRS
  • *
  • Nic co tajne nie jest nam obce.
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 11, 2008, 14:19:46 LOC »

Dzis stałem się szczęśliwym posiadaczem stacji WS2300, kupiłem ją za 399PLN. Czy można ją bezpośrednio podłączyć do OT+ ?? Wtedyoprócz pokazywania mi w domu warunków przydałaby się też do APRSu.

SP1RV/4

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 11, 2008, 15:00:17 LOC »

Arturze,

W tej chwili nie jest to jeszcze możliwe. Trwają prace nad tematem. Na pewno dam znać, gdy będą konkrety.

73 de Grzegorz SP1RV/4

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 11, 2008, 15:18:28 LOC »

SP6VWX

• Administrator
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 13, 2008, 17:39:39 LOC »

Pogodę kosmiczną zaś funduje nam Ultimetr 800 z Trakerem jako digi u Piotra SP6VWH.
Piotr walczył trochę, ale chyba przyjdzie poczekać na nowy firmware.

Piotr wgrał nowy firmware i jest o tyle lepiej, iż dane które są mierzone (temp, wiatr) są aktualizowane prawidłowo, a te gdzie nie ma czujników fizycznie (ciśnienie, wilgotność) są ciągle kosmiczne. OT2 postęp jest ale jeszcze nie sukces.
Robert
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11