Witam,
Miałem okazje pobawić się Vx8 na giełdzie Kempton Electronics & Radio Rally w Londynie.
Jakie było nasze zdziwienie kiedy zobaczyliśmy stoisko Yaesu i na czele całego wystawionego parku sprzętowego Vx8.
Więc tak, ,radio naprawde robi wrażenie pod względem wyglądu, do tego nie jest grube. W menu znajdują się wszystkie ustawienia do APRS. Niestety goście z Yaesu nie byli za bardzo zorientowani w możliwościach. Szczerze mówiąc wyglądało to tak jakby wysłali tam dwóch pierwszych lepszych z marketingu. Potwierdzili że tnc jest wbudowane w radio oraz że opcjonalny moduł bluetooth będzie umożliwiał transmisję tylko w zakresie przesyłania głosu do zestawu słuchawkowego. Osobiście odniosłem wrażenie że sami nie byli tego do końca pewni. Opcjonalny GPS będzie nadawał w standardzie NMEA-0183 więc da się podłączyc standardowy odbiornik. Nie wiadmomo nic na temat prędkości z jaką będzie się dodbywała ta komunikacja. Ani goście z Yaesu tego nie wiedzieli, ani nie ma tego w oficjalnej ulotce. Miejmy nadzieje że będzie to 4800. W menu nie udało mi się doszukać możliwości ustawienia tego parametru. Teraz na zdrowy rozsądek - jeśli gps nadaje w standardowym nmea to logiczne że to tylko gps a nie całe tnc. Przy podłączeniu uniwersalnego odbiornika gps będzie jednak mały problem - złącze. Gniazdo do podłączenia gps-a to chyba jakis nowy wynalazek Yaesu, nigdy wcześniej takiego nie widziałem, okrągłe, zakręcane a wewnątrz sporo wystających pinów, rozstawionych jakby losowo. Kupując więc radio, aby korzystać z APRS nine wystarczy gps używany np do Tinytraka, potrzebna będzie specjalna wtyczka. Mam nadzieję że będą w sprzedaży.
Na uwage zasługują trzy niezależne VFO (właściwie to trzy moduły radiowe). Oprócz standardowo, 2m i 70cm można załączyć trzecie radio (UKF 88-108) jako osobny band i słuchać go na słuchawkach w stereo. Do tego jest osobne gniazdko jack do standardowych słuchawek. Na zakres AM jest wbudowana wewnętrzna antena ferrytowa.
Na pytanie "kiedy" odpowiedziano nam że prawdopodobnie w listopadzie. Cana w UK ma wynocić ok 300 funtów, co nie wydaje się drogo nawet w przeliczeniu na złotówki. Ciekawe ile będzie kosztowało w Polsce.
Krzysztof