aprs.pl jest na serwerze w Californii, więc był czynny, natomiast subdomeny, jak forum.aprs.pl server.aprs.pl pg.aprs.pl, które przekierowują na serwer w Bydgoszczy odczuły zakłócenia w pracy.
Dzięki, Maciej za SMS-a o 6:30 z przyczyną zaniku. Nie wiedziałem, czy to mój budzik zmienił melodię, czy to tylko mi się śni, ale fakt faktem, w Polsce była już 13:30.
Dlaczego aprs.pl jest w USA? Obecnie może nie ma takiej potrzeby, ale początkowo oferty na korzystanie z serwerów były tu dużo lepsze niż w Polsce. W 2003, kiedy zaczynałem stronę, to uzyskanie domeny .pl wiązało się z przesłaniem pisemnych wniosków z uzasadnieniem i rozpatrywanych dalej przez komisję, do tego jej koszt to było jakieś 300-400zł. Wówczas zacząłem pod domeną aprs-sp.net, którą mogłem uzyskać w kilka minut za $10 na rok. Dopiero później, kiedy zasady uzyskiwania domen .pl i ich ceny były bardziej dla człowieka, wykupiłem aprs.pl, a z serwera dalej korzystam po drugiej stronie Atlantyku, a właściwie w sąsiedztwie Pacyfiku. Co w sumie dla łączy internetowych nie ma większego znaczenia.