Forum APRS Polska

Statystyka APRS Serwera

Polska strona APRS

Wrzesień 06, 2010, 14:16:24 LOC *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Nowa wersja Forum

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13
  Drukuj  
Autor Wątek: Java ME + GPRS + APRS  (Przeczytany 17146 razy)
SQ6MNR

*

« Odpowiedz #150 : Listopad 19, 2009, 14:10:24 LOC »

Kontaktowałem się z Miłoszem. Napisał mi tak: "Ja mam bt uruchomiony przed włączeniem Ntraka i wydawało mi sie, ze kod współpracy z zewnętrznym GPSem akurat jest dość dobrze dopracowany bo sporo nad nim siedziałem". Tylko teraz takie moje pytanie do SQ5NPS: co to znaczy że masz GPSa włączonego zanim odpalisz Ntraka? Chodzi o to że zanim połączysz się z serwerem czy przed włączeniem całej aplikacji? I na jakim telefonie ro robisz?.
Pozdrawiam
Marek.
sq6acm

*

« Odpowiedz #151 : Listopad 22, 2009, 07:15:15 LOC »

U mnie w moim samsungu Ntrack działa bez zarzutu. Ramki wysyła bardzo dobdze i nic się nie dzieje złego podczas pracy.
mam samsunga s7220 z wbudowanym gps.
SQ6EZJ

*

« Odpowiedz #152 : Styczeń 17, 2010, 18:29:07 LOC »

Na w910 zainstalowałem wersje i.
Widzi GPS z MTK i czyta prędkość.
Wysyła bramki bardzo dokładnie dolatują jak sprawdzam na aprs.fi.
NIe mogę odbiera komunikatów przy różnych filtrach.

Idę męczyć dalej.

73!
Artur

73! Artur SQ6EZJ
145.275; SR6A; SR6W
SQ6EZJ

*

« Odpowiedz #153 : Styczeń 20, 2010, 19:02:23 LOC »

Podsumowanie:

tel. W910i
GPS Pentagram BT na chipsecie MTK
Era - połączenie narazie nie WAP czy GPRS a blueconnect.

Działa wszystko prócz wyaokości.
Działa na tyle dobrze, że nie wyłączam aplikacji przez cały dzionek i nie wyłączam GPSa.
Zgadują się w kilka-kilkanaście sekund po zobaczeniu się.

Aplikacja mAPRS nie chce dogadać się z GPsem na MTK.

Pozdrawiam

SQ6EZJ

73! Artur SQ6EZJ
145.275; SR6A; SR6W
sq6acm

*

« Odpowiedz #154 : Marzec 03, 2010, 16:32:16 LOC »

Przetestowałem dokładnie ilość danych wysyłanych przez NTRAK w sieć. Wysłałem 35 ramek i pakiet IPlusa został pomniejszony o 44 kB. Co dało na jedną ramkę 1257 bajtów. Czyli 1,257 KB na ramkę. Co bardzo mnie zaskoczyło pozytywnie. Mając telefon w plusie za 4 zł można wykupioć pakiet IPlusa i można wysłać ok 19 tyś ramek. Co brzmi całkiem ciekawie.
SP3VSS
PG APRS

*

Nic co tajne nie jest nam obce.

« Odpowiedz #155 : Marzec 03, 2010, 19:09:19 LOC »

pozytywnie Co? 1257b na jedną ramkę Co? pozytywnie to ja mam w trakerze GSM gdzie każda ramka ma kilkadziesiąt bajtów.

-
VSS
PZK - Piraci Z Karaibów
http://vss.posadzdrzewo.pl
sq6acm

*

« Odpowiedz #156 : Marzec 03, 2010, 21:54:51 LOC »

SP3VSS przyznasz że  za 4 zł miesięcznie to można wysłać sporo ramek. Ja pisałem mając to na myśli. To prawda, że w 1kB można wysłać więcej info.
SP3VSS
PG APRS

*

Nic co tajne nie jest nam obce.

« Odpowiedz #157 : Marzec 04, 2010, 09:27:40 LOC »

oczywiście, że 4 PLN to niedużo. Nie zapominaj tylko o otwarciu sesji i przetestuj ile kb naliczy Ci operator. W zależności od tego w jakich paczkach nalicza opłaty może okazać się, że ty wyślesz 20 ramek a operator naliczy opłat za np. całe 100kb. co do operatora to ja proponuje używać heyah'a. ma jedną niezaprzeczalną zaletę. mimo ukończenia się czasu pozwalającego na rozmowy wychodzące internet działa do czasu wyczerpania środków na koncie. w ten sposób używam mojego trakera GSM od września z starterem za 20 PLN i nadal mam środki na koncie.

-
VSS
PZK - Piraci Z Karaibów
http://vss.posadzdrzewo.pl
SQ3NQE

*

« Odpowiedz #158 : Marzec 04, 2010, 22:04:18 LOC »

Ja z mojego doświadczenia mogę polecić GaduAIR, koszt utrzymania nr to 10 zł na 3 miesiące, koszt 1 gr za 50kB. Pracuje na infrastrukturze Plusa nie ma problemów ze zrywaniem sesji, przynajmniej w terenie w którym się poruszałem. Przejechałem kiedyś trasę Poznań Ostrowiec Św. i zerwało tylko 3 razy sesję (400 km - 6h). Tyle moich spostrzeżeń Chichot.
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 22:06:09 LOC wysłane przez sq3nqe » Zapisane
SQ9JKS

*

« Odpowiedz #159 : Marzec 11, 2010, 11:14:21 LOC »

Witajcie,
W kwietniu wybieram się na wycieczkę do Rzymu.
Chciałbym użyć Ntrak. W Polsce działa mi bez problemu.
Mam telefon w MixPlusie i tam wykupuje w pakietach internet.
Na stronie Plusa nie mogę się doszukać jakie są koszty gprsu za granicą.
A może jak mam wykupiony w Polsce pakiet to wystarczy ?
Używał ktoś Ntrak poza naszymi granicami?
Jakie mogą być koszty, za pomoc z góry dziękuję.

PS. Druga sprawa jadąc w SP samochodem czasem otrzymuje wiadomości które nie są adresowane do mnie, jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam Adam SQ9JKS
SQ6OCS

*

« Odpowiedz #160 : Czerwiec 16, 2010, 23:00:52 LOC »

Nie wiem czy temat juz wygasł ale  zapytam.

Czy ktoś ma ten problem?Co???

Ntrak
Posiadam SE W 715 "sony erikson" z wbudowanym GPS   na pokładzie. Mam jak wszyscy problem z ramkami które są na czerwono. Przetestowałem  tyle ustawień że nawet sobie  nie zdajecie sprawy. Częste wysyłanie i rzadkie wysyłanie ramek
nie działa poprawnie.
Jeśli jest czeste wysyłanie ramek to na  serwerach pokazują się ~10 czerwonych 1 poprawna, ale jesli rzadkie to ich wcale nie widać.
Pisałem juz   z kilkoma osobami na ten temat, ale chyba konkretnie to Miłosz odpisał ze  faktycznie jest jakiś problem .
Sprzęt GSM jest coraz nowszy i  chyba bardziej do kitu heheheh Duży uśmiech.
Ale nie jestem jedyną osobą która tak ma i naprawdę chciałaby  aby to chodziło.
Znam  takich co kupili specjalnie  inne telefony i zwe.GPS aby  być widicznym na aprs.fi, mnie na to niestać Uśmiech no i problem z kartami przekładaniem ich,  itd.

Miłosz wiele osób  spogląda  na mape aprs.fi  myśląc o Tobie  Uśmiech i  dopinguje Ci abyś przysiadł jeszcze raz  do programu .

Pozdrawiam wszystkich
Robert SQ6OCS/3
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 23:04:05 LOC wysłane przez SQ6OCS » Zapisane
SP2BZW
Administrator

TH-D7, TM-D700, TM-D710

« Odpowiedz #161 : Czerwiec 17, 2010, 00:22:06 LOC »

mam wrażenie że to idzie w złą stronę ?? dopingowanie do rozwoju łączności via GSM  Szok

przypominam, krótkofalarstwo to jest SŁUŻBA AMATORSKA NA PASMACH a APRS to jest automatyczne pozycjonowanie stacji via ETER (radio) !!! wszystkie inne media są PROTEZĄ która w pewnych wypadkach może wspomagać a nie zastępować !!  Duży uśmiech

73' Darek SP2BZW & IKAR
SQ6OCS

*

« Odpowiedz #162 : Czerwiec 17, 2010, 11:05:00 LOC »

Wole mieć proteze   niż nie mieć nic Uśmiech
W związku z rozwojem  elektroniki   jestem za wdrażaniem  innowacji w tym zakresie.
Nie wiem czy to ważne  którędy  pakiet dociera do serwera, nie mam odpowiedniego radia  wiec szukam innego rozwiazania. A moja pozycja   jest  oznaczona i chyba  o to chodzi.
Kiedyś budowano radia własnoręcznie  i to był prawdziwy krótkofalowiec  a teraz 99% je kupuje.
Czas nie stoi w miejscu. Chociaż moje zdanie  może być podzielone. Z 5 osób które znam i są  na aprs.fi widoczne tylko jedna pozycjonuje sie radiem reszta gsm-em Uśmiech. taka jest rzeczywistość.

SQ9IWE
PG APRS

*

« Odpowiedz #163 : Czerwiec 17, 2010, 12:11:18 LOC »

Tylko jak ci padnie ten gsm to juz na mapie sie nie pojawisz  Chichot wszystko ma plusy i minusy w 90% przypadkow ramki z neta nie wychodza na RF wiec po radiu cie nikt nie widzi  Uśmiech

sp2fry
PG APRS

*

« Odpowiedz #164 : Czerwiec 17, 2010, 13:49:36 LOC »

mam wrażenie że to idzie w złą stronę ?? dopingowanie do rozwoju łączności via GSM  Szok

przypominam, krótkofalarstwo to jest SŁUŻBA AMATORSKA NA PASMACH a APRS to jest automatyczne pozycjonowanie stacji via ETER (radio) !!! wszystkie inne media są PROTEZĄ która w pewnych wypadkach może wspomagać a nie zastępować !!  Duży uśmiech

Uwypuklenie moje.
Mam podobne zdanie do Darka.
Używałem również Ntraka. Poza testowaniem raczej równolegle z radiem dla wspomagania a nie zamiast.
Jeżeli ktoś chce z definicji do połączenia z serwerem amatorskim używać GSM żeby nie wozić radia w samochodzie lub nie instalować anteny na dachu bo szkoda lakieru to tego nie rozumiem.

73! Andrzej
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!