Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: 9k6 czy 1k2 ??  (Przeczytany 55169 razy)

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
9k6 czy 1k2 ??
« dnia: Grudzień 16, 2008, 13:18:53 LOC »

Jaka predkosc w tym pasmie  ???
Z tego co widac wiekszosc sprzetu chodzi z predkoscia 1k2.
Tak wiec jak narazie mozna stawiac digi czy igate ale chyba na 1k2 bo na 9k6 bedzie moze pare osob chodzic.

SP5LDU

• PG APRS
  • *
Odp: 9k6 czy 1k2 ??
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2008, 13:39:55 LOC »

Właśnie...
trzeba by się zastanowić nad sposobem integracji tych tych 2 prędkości.
Jak to zrealizować? Sposobów widzę kilka i główka pracuje :)
Osobiście skłaniam się ku 9k6 choć nie można wykluczyć stacji , które przynajmniej w początkowym okresie będą pracować z 1k2 w paśmie 70cm i też dojście do digi i iGate-ów mieć muszą.
Ja kombinuje nad integracją z naciskiem na 9k6. Czyli dominuje 9600 ale akceptuje także 1200.
Co z tych moich fantazji wyniknie - czas pokaże.
Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SP3VSS

• PG APRS
  • *
  • Nic co tajne nie jest nam obce.
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2008, 14:52:02 LOC »

Jaka predkosc w tym pasmie  ???
Z tego co widac wiekszosc sprzetu chodzi z predkoscia 1k2.
Tak wiec jak narazie mozna stawiac digi czy igate ale chyba na 1k2 bo na 9k6 bedzie moze pare osob chodzic.

swobodnie na jednej QRG mogą chodzic radia z 1k2 i 9k6.

SP5LDU

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2008, 15:06:50 LOC »

Tak tak, mogą.
Chodzi tu bardziej o sposób routowania ruchu 9k6 tak aby trafiał do APRS-IS.
Czy konieczne (wskazane) jest stawiane w paśmie 70cm osobnych digi, iGatów dla prędkości 9k6 (co zbiorą z RF to wrzucą w sieć, punk styku pasma2m i 70cm tylko via internet) czy bazować na istniejącej infrastrukturze pracującej na 144.800 a budować coś a'la crossbandowe digipeatery, które odbierają ruch 9k6 w paśmie 70cm i przerzucają z prędkością 1k2 do pasma 2m (i ewentualnie w drugą stronę) a dalej już z pasma 2m przez istniejące iGate-y do sieci ip aprs-is?

Może zabardzo kombinuję ;) a rozwiązanie jest dużo prostsze...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 15:11:28 LOC wysłana przez SP9LDU »
Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SP3VSS

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2008, 18:41:00 LOC »

Tak tak, mogą.
Chodzi tu bardziej o sposób routowania ruchu 9k6 tak aby trafiał do APRS-IS.
Czy konieczne (wskazane) jest stawiane w paśmie 70cm osobnych digi, iGatów dla prędkości 9k6 (co zbiorą z RF to wrzucą w sieć, punk styku pasma2m i 70cm tylko via internet) czy bazować na istniejącej infrastrukturze pracującej na 144.800 a budować coś a'la crossbandowe digipeatery, które odbierają ruch 9k6 w paśmie 70cm i przerzucają z prędkością 1k2 do pasma 2m (i ewentualnie w drugą stronę) a dalej już z pasma 2m przez istniejące iGate-y do sieci ip aprs-is?

Może zabardzo kombinuję ;) a rozwiązanie jest dużo prostsze...

najlepiej w miejscach gdzie jest igate/digi na 2m postawić tnc+radio na 70cm, podpiąć do jednej anteny i zlinkowac oba TNC. i sprawa załatwiona. pytanie jest czy modemy tnc maja mozliwośc "rozmowy" pomiędzy sobą. za starych dobrych modem PK-232 miał dwa porty radiowe, mozna było podłaczyc dwa radia i swobodnie ruch szedł pomiędzy dwoma portami. obawiam sie tylko, ze do pk232 nie ma nic wspólnego z APRSem :(

SP5LDU

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:00:06 LOC »

obawiam sie tylko, ze do pk232 nie ma nic wspólnego z APRSem

Właśnie... PK-232 to u mnie ze 3 sztuki się znajdą ale zmusić je do autonomicznej pracy APRS (bez wspomagania PC) to już osobna historia z resztą przez wielu kolegów zaklasyfikowana to rzeczy niewykonalnych :)
Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SP3VSS

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:30:08 LOC »

obawiam sie tylko, ze do pk232 nie ma nic wspólnego z APRSem

Właśnie... PK-232 to u mnie ze 3 sztuki się znajdą ale zmusić je do autonomicznej pracy APRS (bez wspomagania PC) to już osobna historia z resztą przez wielu kolegów zaklasyfikowana to rzeczy niewykonalnych :)

aby pk232 zaczął pracować należy zaprząc na RSie jakis sterownik. Może Miłosz wymodzi coś na linuxie przy uzyciu AP. wtedy zestaw pk232+AP+ 2 radia i jest zestaw :)

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2008, 22:15:04 LOC »

Jak dla mnie to moze byc 9k6 oby tylko sprzet chodzil sobie z tak predkoscia  ;D

A co do TNC i kompa to ja problemu nie widze,w mojej lokalizacji to nie problem.
Bardziej sie zastanawiam nad strona programowa niz sprzetowa jest ma byc jedno TNC i 2 TRXy.
Mysle jak to ma pracowac ale do konca niewiem, czyli: bikon bedzie wysylany na obu pasmach w tym samym czasie i cala transmisja TX ?? Jesli tak to co sie stanie jak na obu pasmach beda nadawac w tym samym czasie dwie stacje ??

Napiszcie jak to wtedy bedzie rozwiazane  :)

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2008, 22:20:04 LOC »

9k6 ogranicza grono użytkowników do szczęściarzy posiadających keny bo o takim trakerku z 9k6 nie słyszałem aczkolwiek nic nie szukałem - może jest ale jeśli już to pewnie komercha.
Druga sprawa to dostosowanie TRXa do 9k6 - kolejny temat o którym już było w czasach PR. Kolejna kłoda pod nogi.
Linkowanie ramek z 70cm z 2m to chyba bezsens - 70tka została by natychmiast zapchana tym co jest na 2m.
Moim zdaniem to ma sens jeśli digi sieci 2m i 70cm będą pracować niezależnie i jedynym wspólnym medium będzie net. (przy obecnie dostępnych komponentach programowo-sprzętowych)

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

SP5LDU

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2008, 22:35:31 LOC »

Linkowanie ramek z 70cm z 2m to chyba bezsens - 70tka została by natychmiast zapchana tym co jest na 2m.
Moim zdaniem to ma sens jeśli digi sieci 2m i 70cm będą pracować niezależnie i jedynym wspólnym medium będzie net. (przy obecnie dostępnych komponentach programowo-sprzętowych)

Też się przyłączam do tej tezy i takiego rozwiązania.

2 niezależne "systemy" (zróżnicowane pod względem pasma i prędkości) - zlinkowane poprzez internet (sieć APRS-IS).
Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SP3VSS

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 16, 2008, 22:54:16 LOC »

Też się przyłączam do tej tezy i takiego rozwiązania.

2 niezależne "systemy" (zróżnicowane pod względem pasma i prędkości) - zlinkowane poprzez internet (sieć APRS-IS).

tak ale przy obecnej konfiguracji igate w polsce - niewysyłaniu ramek idących z netu na radio - pasmo 2m i 70cm bedą żyły własnym życiem, dwa odrębne systemy. jak ktos będzie nadawał ramki po radiu na 70cm to nikt na 2m go nie będzie widzieć. jak dla mnie bezsens.

SP9SVH

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2008, 00:29:38 LOC »

Witajcie,
Ponieważ moje auto mocno zmieniło kształt w swej tylnej części w wyniku "niezachowania należytej ostrożności" przez kierowcę jadącego za mną, mój ken wylądował w domu...
Dla testu włączyłem go w tryb odbioru na 432.500 i nadawania na 144.800 i teraz pracuje jako taki jednokierunkowy digi SP9SVH-12:)
Na razie obydwa pasma działają w 1k2 - w prosty sposób inaczej tego nie da się ustawić.
Jeśli ktoś będzie w okolicach Krakowa, może potestować czy takie "coś" zadziała.
Mam trochę różnych klocków m.in x-digi, może w wolnej chwili złożę coś dwukierunkowego lub pracującego w 9k6 po stronie 70cm.
Na tym etapie chyba nie ma co się bać przeciążenia pasma 432 MHz ;)
pozdrawiam wszystkich

Krzysiek SP9SVH 

SP5LDU

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2008, 00:41:05 LOC »

Artur..
  to jest właśnie ten minus tego rozwiązania. jednak aby wszyscy wszystko widzieli czyli wdrażając jakąś formę zlinkowania ruchu 2m i 70cm wcale nam się 144.800 nie zluźni a też trochę o to chodzi. Od strony technicznej na pewno jest to do zrobienia na kilka sposobów, mniej lub bardziej wydajne i stabilne rozwiązanie ale jednak do zmajstrowania. Nie wydaje mi się aby był nagły boom na częstotliwość 432.500 9k6 więc przy zlinkowaniu 2m/70cm prawdopodobnie wykorzystanie pasma radiowego (144.800) znacząco by nie wzrosło.
Później w razie wielkiego tłoku na RF i wielu kolizji ramek, można cudować / filtrować / blokować programowo nadmierny ruch przechodzący z 70cm na 2m i odwrotnie celem eliminacji uciążliwego ruchu.

Coś mi się wydaje, że ten wątek to temat rzeka szczególnie, że z prędkością 9k6 w 70cm w większości nie mamy wielkiej praktyki i stąd wiele niewiadomych i przypuszczeń.

Trzeba chyba zabrać się za robotę :)

Na "żywym organizmie" łatwiej eksperymentować i potem omawiać.
Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SP5LDU

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2008, 00:52:24 LOC »

Jeśli ktoś będzie w okolicach Krakowa, może potestować czy takie "coś" zadziała.

Krzyśku,
  będę w Krakowie 25-26grudnia. Będę miał standardowo TT w samochodzie na QRG 144.800 i drugi zestaw "podróżny" low-power :) 2m/70cm 1200/9600 + GPS.
Z przyjemnością potestuję jak to Twoje "coś" przerzuca crossbandowo. Jak możesz to na Święta nie wyłączaj.

Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2008, 00:53:34 LOC »

Ale po co laczy oba pasma razem  :o kazde niech ma swoje digi i igatey tak jak jest to aktualnie na 144,800 via inet beda sobie oba pasma wymieniac ruch tak jak to jest teraz medzy stacjami RF a TCPIP.Tak wiec nie ma co myslec tylko robic siec na 70cm jeden igate w danej okolicy i do tego kilka digi,cos jak na 2m tylko bardziej przemyslane moglo by to juz byc  :)