1)
ja tym testem chciałem pokazać, ze mimo puszczenia CAŁEGO polskieg ruchu z IS czas zajętości pasma był na poziomie 25%.
Polecam podgląd ruchu APRS-IS z SP
http://www.aprs.pl/live.htmNa drodze radiowej należy dodać czasy przejścia rx/tx.
2) Do całej dyskusji chciałbym dodać, że 9k6 dla APRS nie będzie w rezultacie szybsze osiem razy niż 1k2. Czas emisji beaconu w skompresowanym formacie Mic-E to jest ok. 300ms na 1k2. Do tego trzeba dodać czasy przejścia rx/tx, biorąc niewygórowane 200ms dla TXDelay, mamy 500ms. W przypadku 9k6 sam beacon skróci się z 300ms do ok. 40ms, ale dodając TXDelay 200ms wychodzi nam 240ms, czyli zamiast 500ms na 1k2 mamy tylko połowę krótszy czas na 9k6.
Sprzętowo wymagania dla 9k6 są dużo większe, dużo większa precyzja w dewiacji i poziomach sygnałów. Podczas Tamy 2006 była uruchomiona bramka 2m,1k2 / 70cm,9k6 I niestety nie działała tak jak podczas prób na moim biurku. Jedyna różnica to był inny trx dla 70cm. Wydawało się, że powinno działać, a jednak były problemy z odbiorem ramek 9k6.
Packet 9k6, z którym nie miałem najmniejszych problemów to SkyCommand pomiędzy dwoma TS-2000, jeden w domu, drugi w samochodzie. W APRS pewnie też nie będzie problemów w przypadku wbudowanych TNC, jak TH-D7, TM-D7x0, chyba też VX-8R. A swoją drogą ćwiczył już ktoś to nowe cacko? Ja ciągle się waham, czy kupować, czy czekać na poprawki.
Reasumując, to 432.500 9k6 będzie dobrym polem do eksperymentowania, natomiast 144.800 pozostanie dalej podstawową siecią.