Na oko lepsze bo, krótsze - no dobrze pomierzyłem jeden pakiet 1k2 z THD74 trwa około 1 sekundy (a nawet której). Pakiet 9k6 trwa o około 20% krócej - czasami w niektórych przypadkach nawet do 30% krócej. Czy przy takich czasach to coś pomaga?
Być może, że dla 9k6 (skoro krócej trwa) to może to wpływać na mniejsze nakładanie się na siebie pakietów niż dla 1k2. To rozumiem... jednak gdy nie możemy zdecydować się na system i ludzie pracują jak chcą, to systemy powinny odbierać oba rodzaj pakietów. Gdy jedziemy w nieznany teren i nie wiem co nas czeka to może warto mieć urządzenia które jednocześnie nadają w obu systemach, a to wywołuje dwa razy większy ruch niż tylko dla jednego systemu. Przy tak mocno "zapchanym" paśmie jak obecnie mamy na 70cm to jest to "mocno konieczne".
Wczoraj uruchomiłem sobie „mocno lokalny” igate jednocześnie dekodujący oba typy pakietów i pospacerowałem sobie po mieście robiąc testy. Większość pakietów gromadziłem na lokalnym serwerze, choć część pakietów wysłałem na serwer APRS – ale to nie był dobry pomysł. Z tych testów wynika, że więcej pakietów stacja odebrała z transmisją 1k2. Oba typy pakietów nadawałem z THD74. Ponadto na drugim radiu kontrolowałem, czy nie następuje kolizja z inną stacją lub czy nie ma zakłóceń – generalnie jest tu cisza radiowa, ale lokalnie z bloków czasami coś się nagle generuje!
Testy muszę powtórzyć, aby były wiarygodne i bardziej reprezentatywne.
Na chwilę obecną nie przekonuje mnie, aby przy obecnym ruchu i zajętości pasma 70cm stosować prędkość 9k6. Zaleta dla 1k2 jest dodatkowo taka, że jedno urządzenie TNC ustawione na 1k2, może jednocześnie odbierać pakiety z obu pasm.