Witam,
Ponieważ testuję od jakiegoś czasu interfejs
ALWXI-01 pozwolę sobie dodać i swoje zdanie. Urządzenie jest malutkie, sporo mniejsze od IC-2100H z którym współpracuje, podwiesiłem je pod radiem i problem zajmowania miejsca praktycznie nie istnieje. Jest niezawodne w 100% co potwierdzają dotychczasowe testy. Zasilane jest z tego samego źródła co radio, pobór prądu pomijanie mały. Weźmy pod uwagę to, że zestaw pracuje non stop. Bardzo prosta konfiguracja, kabel null modem plus hiper terminal i można zaprogramować parametry. to są zalety tego urządzenia, każdy je może sobie podłączyć bez specjalnej znajomości komputera. Wadą może być tylko cena, ale jak wyjaśnił Jacek SQ5IZJ na cenę interfejsu rzutują przede wszystkim ceny zastosowanych podzespołów.
Jeżeli chodzi o WS 2300 i komputer to owszem, jest to najprostszy sposób podłączenia, tak miałem podłączoną stację meteo zanim nie otrzymałem interfejsu ALWXI-01. Wada podstawowa to to, że komputer musiał pracować non stop. Miałem też częste przekłamania danych wysyłanych do sieci, problem ten przestał istnieć po podłączeniu bezpośrednio przez interfejs.
Jeżeli chodzi o terminal który był tu dany za przykład -
NEOWARE CA2 Thin Client w cenie ok 250 zł, tak jest to rozwiązanie, ale... system pracuje pod linuxem, nie każdy sobie z tym poradzi. Wydaje mi się że to jest podstawowa wada tego rozwiązania, poza tym same zalety, no może poza poborem energii który jest zdecydowanie większy niż w przypadku interfejsu ALWXI-01.
Jeżeli chodzi o terminal
T5500 to tu raczej trudno mówić o konkurencyjności rozwiązania, cena tych terminali jest bardzo wysoka a pobór prądu też nie mały.
Za interfejsem ALWXI-01 przemawia jeszcze to, że jego konstrukcja jest bardzo prosta a przez to niezawodna.
Oczywiście każde rozwiązanie które pozwala osiągnąć zamierzony efekt jest dobre