Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: WS2300 bez komputera  (Przeczytany 43535 razy)

sp2fry

• PG APRS
  • *
Odp: WS2300 bez komputera
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 09, 2009, 23:07:02 LOC »

Jest to opisane na 63 stronie specyfikacji.
Czyli nie trzeba modyfikować kodu.
73! Andrzej

SP3LYR

• Administrator
  • Teoretycznie, praktyka pokrywa się z teorią
    • o APRS po polsku
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 10, 2009, 15:44:12 LOC »

Dla przykładu, WXTrak dodaje na końcu U2k, jeśli współpracuje z Ultimetrem. Wynika to oczywiście ze specyfikacji APRS, choć lista stacji wx jest niepełna.
73
Andrzej SP3LYR

SQ5IZJ

• *
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 15, 2009, 03:43:24 LOC »

No i można powiedizeć ze po testach interfejsu-dziala bez zastszezen wg zalozenia konstruktora..... ..... ;D

Na marginesie-wysnul mi sie pomysl aby sklecic WX bezobslugowego..i sie udalo zrobilem taki kombajn praktycznie dzialajacy z akumulatora zelowego 12v/10Ah -czyli radio vertex vx200 (*1W out min-max 5W) modem+ stacja i pozostawilem to na czas proby,co prawda na biurku ale to nie ma znaczenia ..Dzialalo wysmienicie jako bezobslugowa stacja meteo....co do czasu pracy to nie moge go okreslic bo aku  bylo dosc stare i nie za bardzo trzymalo pojemnosc.... mysle ze jest to pomysl i alternatywa instalacji czegos takiego jako stacja wx bezobslugowa  w jakims malo dostepnym punkcie przez osoby trzecie (heh zeby nie zajumali naszej zabawki bo to nie tanie). np przy RPT....Zeby calosc mialo rece i nogi trzeba by bylo to zamknac w metalowej skrzynce takiej jak centrale alarmowe na obiektach i zamontowac nawet na tej puszce gniazdo uc1 i na to ant 1/4 fali na stale nakrecic lub jakby cos to dac kabel i dopiero ant,a potem na stale wyprowadzic kable do czujnikow meteo rozmiescic je odpowiednio i smiga.......takie rozwiazania zamkniecia nadajnika stosowane sa przez firmy ochroniarskie do monitoringu radiowego....

jako wykonawca uwazam ten projekt i pomysl za idelany do naszych celow..niewiem czy koledzy ktorzy maja w testach moje interfejsy podzielaja opinie adaptacji w/w kombajnu jako stacja WX bezobslugowa .....w ich przypadku wx pracuje w domu,ale moga opisac prace ze swojego punktu widzenia i obserwacji czy sie nada......wiec czekam na spostszezenia co do tego tematu....

SQ5BLK

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 15, 2009, 06:55:05 LOC »

Podejrzewam, że pomysł nie jest nowy. Pozostaje tylko kwestia, że ten kto to uruchamia ma jakieś pojęcie w tej kwestii i wie co robi. Innym problemem pozostaje zasilanie. Tym jesteśmy niestety ograniczeni. Pracuje sobie stacja SR3DGT z Gontyńca na bateriach słonecznych. Ostatnio jak byłem na Wolumenie była nawet do kupienia taka bateria. Napięcie do 18V, prąd do 1A. Takie parametry podawał sprzedawca. Co do parametrów to lekko zmroziła mnie cena 800 zł.
Tak więc pomysł jest na pewno ok. Sam sposób zamknięcie oraz montażu jest zależny od warunków gdzie stacja mogłaby być zamontowana. Nie wiem jeszcze jaki wpływ na działanie stacji miałyby niskie temperatury lub bardzo wysokie. Takiego doświadczenia mi brak. Mogę jedynie potwierdzić, stacja pogodowa a dokładnie jej element zewnętrzny czyli pomiar temperatury zewnętrznej, wiatromierz, itd są zamontowane na 25 metrowym kablu bez żadnych dodatkowych źródeł zasilania. Działa to bez problemu już prawie 10 miesięcy i podaje wiarygodne raporty pogodowe. Dlatego brakowało mi jedynie możliwości wysyłania tych raportów w eter. Teraz praktycznie jest już wszystko i jak na razie nie mam z tym żadnych problemów. Tak więc moduł ALWXI-01 sprawuje się w pełni poprawnie w mojej ocenie.

Pzd
Paweł
73 !
Paweł - SQ5BLK

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 15, 2009, 09:03:10 LOC »

Pomysł dobry, ale ...

WS 2300 jest stacją jednak trochę zabawkową, to jest delikatna, plastikowa konstrukcja. Jakoś jej sobie nie wyobrażam zamontowanej powiedzmy na Liwoczu gdzie panują dość ekstremalne warunki atmosferyczne. W/g mnie ta stacja się do tego po prostu nie nadaje.
Co do interfejsu ALWXI-01 w wykonaniu Jacka SQ5IZJ to tu nie można mieć żadnych zastrzeżeń, to po prostu działa, działa bezobsługowo, nie wymaga resetów, nie zawiesza się. Mechanicznie wykonana z dużym smakiem, to nie jest "kadzenie" tylko po prostu stwierdzenie faktu.
W typowo amatorskim zastosowaniu domowym tak WS 2300 jak i ALWXI-01 sprawdzają się doskonale.
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ5IZJ

• *
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 15, 2009, 09:28:35 LOC »

""""WS 2300 jest stacją jednak trochę zabawkową, to jest delikatna, plastikowa konstrukcja. Jakoś jej sobie nie wyobrażam zamontowanej powiedzmy na Liwoczu gdzie panują dość ekstremalne warunki atmosferyczne. W/g mnie ta stacja się do tego poprostu nie nadaje"""""

No niby tak,,ale trzeba wziac tez pod uwage to ze wiekszosc naszych rpt jest zamknieta w pomieszczeniu gdzie jest dodatnia temperatura ..zadko sie zeby radio zasilacz duplexer  rpt byla tak sobie na dworze-niewiem czy taki przypadek wystepuje u nas w sp...a jesli chodzi o prad to jesli chodzi rpt i sa inne urzadzenia to my tez damy rade......a co do zabawkowego wykonia stacji to wcale nie jest taka zabawkowa ,ma jakies tam obiliczone swoje parametry wytrzymalosciowe i pracy -wiadomo to nie profesjonal nie za takie pieniadze....mam na stanie jeden czujnik profesjonalny uzywany w stacjach meteo IMGW i wiem ile kosztuje-tyle co jedna masza stacja kompletna z radiem i modemem gotowa do startu ,a to tylko czujnik a gdzie  elementy wykonawczo-sterujace i reszta czujnikow pomiarowych......pozatym polska to nie antarktyda.......,,
zawsze sie da znalesc kogos nawet na kasprowym  kto by pozwolil zainstalowac to cos  u siebie....kwestia by byla tylko zebrania gratow i inwestycji w WX a jak wiadomno to nie maly koszt..........

SQ5BLK

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 21, 2009, 21:10:42 LOC »

Szanowni koledzy

Parę osób zapytało mnie czy jest sens w ogóle bawić się w taki interfejs. Kilku kolegów uważa, że przy tak niskich kosztach za jakie dzisiaj można zdobyć używany komputer PC to bez sensu jest pakować się w taki interfejs.

No więc pozwolę sobie nie zgodzić się z taką opinią. Po pierwsze zestaw z komputerem + Program + WX + TX. Przynajmniej dwa zasilania  pracujące na to samo (pomijam zasilanie samego WX-a). Zużycie energii może nie jakieś porażające ale jednak. Bawię się w to zawodowo mam świadomość ile takie urządzenia w przeciągu miesiąca potrafią zużyć energii. Po drugie ilość miejsca które taki sprzęt zajmuje. To może nie ma znaczenia dla tych gdzie problemu z miejscem nie ma. Jednak nie wszyscy. W moim przypadku to jest może 30x30 pod szafką. Nie ma efektów akustycznych typu wentylator zasilacza komputera. Nie wspomnę już tu o legalności oprogramowania do WX-a. Chociaż ostatnio znaleźliśmy wersję darmową nieco okrojoną ale do naszych celów przydatną.

Zasilam wszystko razem z jednego zasilacza i praktycznie nie wiem, że to w ogóle funkcjonuje. Dlatego jednak pozostanę przy swoim stanowisku w tym temacie.

Pzd.

Paweł
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 21:13:59 LOC wysłana przez SQ5BLK »
73 !
Paweł - SQ5BLK

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 21, 2009, 21:33:18 LOC »

No więc pozwolę sobie nie zgodzić się z taką opinią. Po pierwsze zestaw z komputerem + Program + WX + TX. Przynajmniej dwa zasilania  pracujące na to samo (pomijam zasilanie samego WX-a). Zużycie energii może nie jakieś porażające ale jednak. Bawię się w to zawodowo mam świadomość ile takie urządzenia w przeciągu miesiąca potrafią zużyć energii. Po drugie ilość miejsca które taki sprzęt zajmuje. To może nie ma znaczenia dla tych gdzie problemu z miejscem nie ma. Jednak nie wszyscy.

eeee Pawle, można takiego WX'a odpalić na terminalu, który pobiera około 15W-20W np. taki: http://www.allegro.pl/item660539626_terminal_neoware_ca2_thin_client.html
Ma 2 RS'y - jeden dajesz do WX'a (WS2300) drugi do sterowania radiem i po sprawie.
Co do legalności nie ma problemu, korzystasz z softu dostarczonego przez producenta + UI-weather + UI-view a wydaje mi się, że są one za free. Zyskujesz moim zdaniem stację, którą możesz sobie dodatkowo wyświetlić na 100" LCD powieszonym w salonie :) lub lepiej, poprzez rzutnik możesz raczyć sąsiadów aktualną pogodą wyświetlaną na sąsiednim bloku.  ::) Taki terminal nie posiada żadnych mechanicznych elementów dodatkowo możesz go zasilać zasilaczem z radia bo łyka 12V. Ja korzystam akurat z T5500 do innych radiowych celów, ale jest równie sprawny i cichy. :). Dodatkowo, jak zechcesz możesz z terminala zrobić sobie DIGI-Igate np korzystając z dystrybucji linuxa made in SQ6NTI
Zdecydował bym się może na zakup takowego interfejsu, ale kolega IZJ nie odpisał na pytanie dotyczące ceny mimo tego, że po wstawieniu ogłoszenia i pytania o cenę logował się na forum.
Zatem... jestem ciekawy czy taki interfejs jest tańszy od terminala za 250 zł?

SP6VWX

• Administrator
  • Jutro to dziś - tylko że jutro. S. Mrożek
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:14:41 LOC »

Parę osób zapytało mnie czy jest sens w ogóle bawić się w taki interfejs. Kilku kolegów uważa, że przy tak niskich kosztach za jakie dzisiaj można zdobyć używany komputer PC to bez sensu jest pakować się w taki interfejs.

Poziom niezawodności jest odwrotnie proporcjonalny (choć pewnie nie liniowo) do złożoności obiektu. Znaczy najbardziej niezawodnym narzędziem jest pięściak (ot taki obrobiony kawał kamienia). Z drugiej strony prostota może nie zapewniać wymaganej/oczekiwanej funkcjonalności. Jest więc miejsce na Interfejs i PCta. Wszystko zależy od potrzeb.
Ja osobiście uważam za bardziej praktyczne rozwiązanie z Interfejsem (mam OT2), no ale ja nie podłączam wszystkiego co się rusza do PCta :)
Robert

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 22, 2009, 09:12:59 LOC »

Witam,

Ponieważ testuję od jakiegoś czasu interfejs ALWXI-01 pozwolę sobie dodać i swoje zdanie. Urządzenie jest malutkie, sporo mniejsze od IC-2100H z którym współpracuje, podwiesiłem je pod radiem i problem zajmowania miejsca praktycznie nie istnieje. Jest niezawodne w 100% co potwierdzają dotychczasowe testy. Zasilane jest z tego samego źródła co radio, pobór prądu pomijanie mały. Weźmy pod uwagę to, że zestaw pracuje non stop. Bardzo prosta konfiguracja, kabel null modem plus hiper terminal i można zaprogramować parametry. to są zalety tego urządzenia, każdy je może sobie podłączyć bez specjalnej znajomości komputera. Wadą może być tylko cena, ale jak wyjaśnił Jacek SQ5IZJ na cenę interfejsu rzutują przede wszystkim ceny zastosowanych podzespołów.
Jeżeli chodzi o WS 2300 i komputer to owszem, jest to najprostszy sposób podłączenia, tak miałem podłączoną stację meteo zanim nie otrzymałem interfejsu ALWXI-01. Wada podstawowa to to, że komputer musiał pracować non stop. Miałem też częste przekłamania danych wysyłanych do sieci, problem ten przestał istnieć po podłączeniu bezpośrednio przez interfejs.
Jeżeli chodzi o terminal który był tu dany za przykład - NEOWARE CA2 Thin Client w cenie ok 250 zł, tak jest to rozwiązanie, ale... system pracuje pod linuxem, nie każdy sobie z tym poradzi. Wydaje mi się że to jest podstawowa wada tego rozwiązania, poza tym same zalety, no może poza poborem energii który jest zdecydowanie większy niż w przypadku interfejsu ALWXI-01.
Jeżeli chodzi o terminal T5500 to tu raczej trudno mówić o konkurencyjności rozwiązania, cena tych terminali jest bardzo wysoka a pobór prądu też nie mały.
Za interfejsem ALWXI-01 przemawia jeszcze to, że jego konstrukcja jest bardzo prosta a przez to niezawodna.
Oczywiście każde rozwiązanie które pozwala osiągnąć zamierzony efekt jest dobre :)

Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ5BLK

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 22, 2009, 10:25:04 LOC »

Dlatego właśnie oto chodzi. Wszystko zależy od tego co komu jest potrzebne i do czego. Nie planuję robić z tego żadnego digi. Ekranów LCD z pogodą no może nie koniecznie. Dla mnie osobiście stawianie docelowo stacji w domu nie ma sensu. Z wielu powodów. Dlatego fajnym rozwiązaniem które mi się też osobiście podoba jest stacja SR3DGT która oprócz digi jest również stacją pogodową.

Pzd

Paweł
SQ5BLK
73 !
Paweł - SQ5BLK

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 22, 2009, 18:20:58 LOC »

1. Wadą może być tylko cena, ale jak wyjaśnił Jacek SQ5IZJ na cenę interfejsu rzutują przede wszystkim ceny zastosowanych podzespołów.

2. Jeżeli chodzi o terminal który był tu dany za przykład - NEOWARE CA2 Thin Client w cenie ok 250 zł, tak jest to rozwiązanie, ale... system pracuje pod linuxem, nie każdy sobie z tym poradzi.

3. Jeżeli chodzi o terminal T5500 to tu raczej trudno mówić o konkurencyjności rozwiązania, cena tych terminali jest bardzo wysoka a pobór prądu też nie mały.

Ad 1. Jaka jest ta cena? No i które to podzespoły są takie drogie?

Ad 2. A komu przeszkadza inny system operacyjny. U mnie działa to na produkcie firmy M$. Linux nie jest obowiązkowy.

Ad. 3. T5500 są używane po 150 zł - ja kupiłem za 149 :) - jest w W-wie pewna firma sprzedająca po tej cenie.

SQ5BLK

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:29:45 LOC »

No i super.

Ja pozostanę przy swoich racjach a Paweł SQ5LTL przy swoich. Moim zdaniem dalsza rozmowa w tej kwestii nie ma sensu i jestem daleki od przekonywania kogokolwiek do swoich racji. Wyraziłem swoją opinię w tej kwestii i tyle. Paweł zrobi to na komputerze ja mam ALWXI-01.

Pzd  ;D
Paweł
SQ5BLK
73 !
Paweł - SQ5BLK

SP5MRF

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:32:30 LOC »

@ SQ5LTL

Co do pierwszego pytania, ceny podzespołów zna Jacek SQ5IZJ, szukaliśmy tych elementów z Pawłem SQ5BLK i praktycznie nie było ofert, PIC w ilości min. 10 szt był po 40 zł z tego co pamiętam.

W punkcie drugim pada pytanie "komu przeszkadza inny system operacyjny" Odpowiadam - pewnie nikomu, mnie na pewno nie ale dałeś przykład sprzętu NEOWARE CA2 Thin Client który pracuje tylko pod linuxem.

Być może ktoś rozdaje terminale T5500 po 150 zł, bardzo atrakcyjna cena, gdybyś podał jaka to firma na pewno bym kupił sobie taki jeden (i myślę, że paru kolegów też). ale ... padło tylko określenie "pewna firma" ja do niej nie mam niestety dostępu.

Może coś źle napisałem, sugerowałem, że rozwiązanie na ALWXI-01 jest "jedynie słusznym rozwiązaniem, ale nie było to moją intencją. to NIE jest jedynie słuszne rozwiązanie, to jest rozwiązanie które ja wybrałem i dzielę się na forum swoimi spostrzeżeniami. to wszystko.

Wykaz części do ALWXI-01 jest ogólnie dostępny, zadaliśmy sobie sporo trudu żeby je wyszukać, ceny były wysokie. Być może ktoś, gdzieś ma te części za grosze ale my nie znaleźliśmy takich ofert.

Myślę, że tym wyczerpałem temat, może tylko podziel się, proszę z nami gdzie można kupić terminale HP T5500 w tak atrakcyjnej cenie, a liczba zwolenników Twojego rozwiązania na pewno wzrośnie.
Pozdrawiam

Andrzej SP5MRF

SQ5VDR

• *
  • 73` de Darek
    • http://art.debesciak.net
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:46:15 LOC »

@ SQ5LTL

Być może ktoś rozdaje terminale T5500 po 150 zł, bardzo atrakcyjna cena, gdybyś podał jaka to firma na pewno bym kupił sobie taki jeden (i myślę, że paru kolegów też). ale ... padło tylko określenie "pewna firma" ja do niej nie mam niestety dostępu.

Wystarczy na forum wrzucic np. t5000 i poszukac:
http://forum.aprs.pl/index.php?topic=1073.0

Prosze bardzo:
http://www.allegro.pl/item625966591_stacja_terminal_hp_seria_t_5000_okazja.html

za 110zl.

Pozdrawiam.