Forum APRS Polska

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Autor Wątek: Duplekser  (Przeczytany 33624 razy)

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
Duplekser
« dnia: Luty 21, 2009, 00:23:47 LOC »

Witam.
Ma ktos doswiadczenie z takimi sprzetami  ??
Cos takie mam na mysli http://www.avanti-radio.pl/go/_category/?idc=31_56

Pozdrawiam.

sq1gpi

• PG APRS
  • *
  • th-d7 tm-d710 OT2m
Odp: Duplekser
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2009, 10:50:11 LOC »

Instalowałem kiedyś duplexer na przemienniku, ale to trochę inaczej wyglądało i wymagało strojenia na wybrane częstotliwości. Generalnie chodziło o to by na jednej antenie możliwy był jednocześnie odbiór i nadawanie z przesunięciem.

SQ8GHY

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2009, 11:41:09 LOC »

Czesc,

ja czasem uzywam duplekser do anteny 2m/70cm NR-770R.

Pozdrawiam!
Łukasz SQ8GHY

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2009, 12:47:06 LOC »

Chodz o duplekser nie taki jak do przemiennika tylko wlasnie o taki zeby podpiac do jedna antene dwa TRXy na 2m i 70cm i co sie stanie jak pojawi sie nosna na obu TRXach w tym samy czasie ??

SP5LDU

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2009, 13:03:44 LOC »

Chodz o duplekser nie taki jak do przemiennika tylko wlasnie o taki zeby podpiac do jedna antene dwa TRXy na 2m i 70cm i co sie stanie jak pojawi sie nosna na obu TRXach w tym samy czasie ??

Widze, że w miedzyczasie wyszla nieścisłość o jaki duplezer chodzi :)
Oczywiscie są takie , które dedykowane sa do repeaterów pracujace w jednym pasmie i majace za zadanie odseparowanie QRG Lo/Hi (odbiór/nadawanie) w obrębie jednego pasma ale i druga grupa powiedzmy crossbandowe jak na stronie Avanti służące do innego celu czyli rozdzielenia sygnału z 2 różnych zakresów czestotliwosci.
I tutaj moge pomóc tyle, że u mnie w stałym QTH w Krakowie 10 lat temu takie coś pracowało w układzie:
2pasmowa antena (chyba UV-300 - już nie pamiętam oznaczenia choć do dzisiaj stoi na dachu), jednym fiderem do mieszkania trafia na duplexer, z duplexera wyjściem 1 na TRX 2m FM, który służył TYLKO do Packet Radio a wyjściem 2 do TRX-a 70cm to lokalnych rozmów. Bardzo często w jednym czasie nadawałem na 70cm fonią i TNC wysyłało ramkę packetową na 2m i to działało bez pudła do ostatniej chwili.
Dwa nadające w jednej chwili TRXy nie oddziaływały na siebie właśnie dzięki duplexerowi, którego zadaniem jest odseparowanie obu torów.
Duplexer chyba jeszcze gdzieś jest ale była to jakaś fabryczna konstrukcja z DL-u , producent mało znany ale nazwy Ci nie powiem bo nie pamiętam.

Vy'73! de Łukasz SP5LDU

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2009, 13:16:53 LOC »

Wlasnie chodzilo mi o taki crossbandowy  :P
Tak wiec trzeba pomyslec tylko ile kasy wydac i czy oplaca sie kupic cos "firmowego" czy cos za mniejsza kase   :-\

SP5RZP

• *
    • Namiastka mojej stronki.
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2009, 16:38:04 LOC »

A może po prostu przysiąść i zrobić samemu?
Parametry pewnie będą podobne i trochę kasy zostanie w kieszeni na inne zabawki.
Zaś satysfakcja - bezcenna  ;D
Z reguły potrzebny jest duplexer 2m/70 cm; na stronie naszego forumowicza jest
ładny opis jak go zrobić:http://vss.pl/index.php?q=node/45

SP3VSS

• PG APRS
  • *
  • Nic co tajne nie jest nam obce.
    • @pump_upp - best crypto pumps on telegram !
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2009, 17:09:37 LOC »

ładny opis jak go zrobić:http://vss.pl/index.php?q=node/45

potwierdzam, taki duplekser zrobiłem z jarkiem sp3swj do przemiennika do balonu, po dobrym nastrojeniu sprawuje się bardzo dobrze. nie ma sensu wydawac kilku stów za urządzenie ktróe mozna zbudowac samemu z częsci dostepnych nawet w pasmanterii :)

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2009, 17:44:57 LOC »

Witam.
Ma ktos doswiadczenie z takimi sprzetami  ??

Ja mam takie coś.
- 1 antena X300
   - 1 radio na 2m (digi SR5NRO 144.800:) )
   - 1 radio na 70cm (Echolink 434.000)
Wszystko pracuje oczywiście jednocześnie  ;)

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2009, 17:53:09 LOC »

Nie powinno się dopuszczać do jednoczesnego nadawania w tym samym czasie więcej niż jednego nadajnika podłączonego przez taką zwrotnicę częstotliwości. Chyba wiecie dlaczego.

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

SQ9IWE

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2009, 18:09:41 LOC »

Wielu rzeczy robic nie wolno  :P

Najlepiej dwie osobne anteny ale i tak byly by dosc blisko siebie gora moze 2 metry jedna od drugiej tylko plus taki ze razem nie byly by polaczone  ;D

Mysle ze wezme sie zabudwe tylko musze skrecic sobie reflektomert bo aktualnie nie posiadam  ;D

SP3VSS

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2009, 19:22:51 LOC »

Nie powinno się dopuszczać do jednoczesnego nadawania w tym samym czasie więcej niż jednego nadajnika podłączonego przez taką zwrotnicę częstotliwości. Chyba wiecie dlaczego.

eeee, no co Ty, przemiennik na srofly bardzo często nadaje jednocześnie na obu pasmach i jakoś nie widzę przeszkód. na wiezy piątkowskiej przez długi czas na tej samej antenie pracował przemiennik sr3xx na 70cm i beacon sr3vhx na 2m. Nie widziałem żadnych problemów w pracy obu urządzeń.

sq6ade

• PG APRS
  • *
  • Sheriff's Office
    • http://www.sq6ade.elektroda.eu
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 21, 2009, 20:56:29 LOC »

Chodzi głównie o to że widziałem gdzieś takie zalecenie dla radioamatorów aby jednocześnie nie nadawać z dwóch różnych nadajników z tej samej stacji/lokalizacji. Ciekawe czym było spowodowane?
Przecież antena nie jest elementem nieliniowym w którym mogło by się dokonać zmieszanie dwóch sygnałów i powstanie silnych produktów leżących poza pasmem...
Apropo = czy któryś z dostępnych amatorskich TRX może nadawać jednocześnie na 2 qrg?
Keny też nie puszczają bikona na drugim oknie jak sąsiednie ma status TX.

Krzysiek QRV > 145,250/438.850

SP3VSS

• PG APRS
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 21, 2009, 21:38:37 LOC »

pewnie brak możliwości nadawania na obu pasmach jednocześnie spowodowany jest ograniczeniami w przepisach które mówią, że radioamator może nadawać tylko na jednym pasmie jednocześnie. technicznie jednak nie ma żadnych przeciwskazań. przy tłumieni pasmowym na poziomie 70dB ilośc mocy idącej do drugiego nadajnika jest pomijalna.

SQ5LTL

• PG APRS
  • *
    • sq5ltl
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 21, 2009, 22:46:01 LOC »

Chodzi głównie o to że widziałem gdzieś takie zalecenie dla radioamatorów aby jednocześnie nie nadawać z dwóch różnych nadajników z tej samej stacji/lokalizacji. Ciekawe czym było spowodowane?

Pewnie tym, że trzeba zapłacić dodatkowe 83 zł za stacje SR i wówczas z jednej lokalizacji można nadawać na 2 baty. Tzn. 1 bat, ale 2 konie ... tzn ... eh... wiadomo o co chodzi!